A hajóból mentést gyakorolták

Szakszerűen kell alkalmazni a mentési technikákat
Szakszerűen kell alkalmazni a mentési technikákat - © Fotó: Fülöp Máté
Rakamaz, Tokaj – A vízből mentés mesterfogásai mellett tananyag volt a különböző görcsök, sérülések felismerése, ellátása.

A rendőrök a speciális tanfolyamon nemcsak egy fuldokló szolgálati motorcsónakkal való biztonságos kimentését, hanem az újraélesztési technikákat is gyakorolták.

A tiszai zsaruk mindent megtesznek, hogy minél kevesebb áldozatot szedjen a víz. A nyári főszezonban tele a folyó és a Tisza-tó fürdőzőkkel, kajakosokkal, horgászokkal. A baj bármikor bekövetkezhet, a Tisza medre folyamatosan változik, egy jó úszót is megtréfálhat a sodrás.

Speciális tananyag

– Motorcsónakjaink és a két rendőrségi jet ski állandóan a vízen vannak a főszezonban. A vízirendészeti körzeti megbízottak napi kapcsolatban állnak a kikötőkkel, túravezetőkkel, strandok üzemeltetőivel, hogy perceken belül segíteni tudjunk a bajbajutottakon – mondta a Zsaru Magazinnak Illés Gergely őrnagy, a Tiszai Vízirendészeti Rend­őrkapitányság rendészeti osztályának vezetője. – Az állandó szolgálat és készenlét mellett szükség van egy speciális tudásra is, aminek elsajátításával a tiszai rendőr életeket menthet. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság részére egy speciális, „Eszközös életmentés vízből” elnevezésű tananyagot készítettek. Szakképzett mentőorvosok, vízimentők állítottak össze egy elméleti és gyakorlati képzést is tartalmazó tananyagot, melyet minden tiszai rendőr elsajátított.

Életmentő mesterfogások

A Tokaji Vízi-rendészeti Rend­őrőrs épületében, kikötőjében, illetve a Tiszán, a folyó északi, szabolcsi vizein szolgáló zsaruk vettek részt a képzésen. A rendőrök délelőtt elméletben frissítették fel, hogy mit kell cselekedniük riasztás esetén. A kimentett bajbajutott állapotfelmérése után a vízbe fulladásra jellemző mesterfogások alapján elsajátították a stabil oldalfekvés technikáját, hogy ebben a helyzetben a tüdőbe, nyelőcsőbe került víz könnyebben eltávozzon a sérült szervezetéből.

Remény a túlélésre

– A vízből mentés mesterfogásai mellett tananyag volt a különböző görcsök, sérülések felismerése, és azok ellátásának fogásai – mondta Rácz László István törzszászlós, tiszalöki vízirendészeti körzeti megbízott. – Az egyéni mentési technikákat, amiket már a parton alkalmazunk vészhelyzetben, egymáson tanultuk meg, bizony kell erő egy elernyedt emberi test mozgatásához. Próbababán gyakoroltuk az újraélesztés módszerét, egy vizet nyelt, fulladásos tünetekkel életveszélybe került, keringési-légzési zavarok miatt bajba jutott ember esetében szinte mindig a mesterséges légzés, a szívmasszázs az, ami reményt adhat a túlélésre. Minden vízi rendőrnek kötelező ismernie, és ha kell, szakszerűen alkalmaznia ezeket a technikákat.

Az életmentő technikák elsajátításakor vízre szálltak a zsaruk, hogy az eszközből, a rendőrségi szolgálati hajóból mentés fogásait gyakorolják – írta a Zsaru Magazin.

KMRakamaz.
SZON.HU


hirdetés