Vegyes szezont zártak a strandok

Az időjárás nagyban befolyásolta a látogatószámot
Az időjárás nagyban befolyásolta a látogatószámot - © Illusztráció: Racskó Tibor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A vissza-visszatérő kánikula kedvezett a strandoknak, fürdőhelyeknek. Vajon a megyei strandüzemeltetők jó szezont zártak?

Hivatalosan vasárnapig tartott nyitva a közelmúltban hullámmedencével is bővült Szentmihályi Gyógyfürdő és Strandfürdő Tiszavasváriban, a hét végi lehűlés miatt azonban gyakorlatilag szombaton véget ért a szezon. Volosnóczki Béla, a cég ügyvezetője elárulta: minden korábbinál sikeresebb, látogatottabb volt az idei nyaruk.

Küszöbön áll a fejlesztés

– Mintegy 90 ezer vendég lépte át a kapunkat az elmúlt három hónap alatt, ez 20 ezerrel több, mint tavaly volt. Az új „hullámberuházásnak” köszönhetően jövőre vélhetően már hat számjegyű látogatószámmal zárunk majd. Persze, minden szezonban sok múlik az időjáráson, egy-egy esős hétvége ezreket marasztalhat otthon. Az idén július közepétől nőtt ugrásszerűen a „jegyesek” száma, a kánikulai napokon sorok kígyóztak a pénztár előtt. Az éjszakai fürdőzés is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, augusztus végén hatalmas záróbulit tartottunk, zumbával színesítve a medencés partit. Bár a szezonnak vége, a Tiszavasvári Strandfürdő gyógyászati részlegében nem áll meg az élet, a rehabilitációs, gyógytorna szolgáltatásaink és a fürdős kezelések továbbra is igénybe vehetőek – hangsúlyozta Volosinóczki Béla.

– Mivel az időjárás függvényében változik mindig a látogatottság, sajnos előfordult, hogy vasárnapról hétfőre – amikor váratlanul bejött egy hidegfront – a vendéglétszám 6–8 százalékra is visszaesett – kezdte mindjárt a gondokkal Kovács Lajos, a Kisvárdai Várfürdő igazgatója.

– Összességében elmondható, hogy az előző évhez képest is csökkent a forgalmunk, július közepén szerintem mindenkinél harmadára esett vissza a vendéglétszám, augusztus második hete pedig egyenesen katasztrofálisan alakult. A múlt héten még nyitva tartottunk, s minden szolgáltatás üzemelt, szeptember első hetében pedig az időjárás függvényében zárjuk be vagy éppen tartjuk kinyitva a strandot. Szeptember 1-jével meg szoktuk nyitni a belső fürdőt, most viszont a felújítás miatt mindez elmaradt, egyedül a szaunával és a külső termálmedencével állunk a látogatók rendelkezésére. A belső fürdő teljes üzembe helyezéséhez nem lennénk kész az előkészítő munkálatokkal sem, ráadásul meg sem érné néhány hétre kinyitni – utalt Kovács Lajos a küszöbön álló fürdőfejlesztés előkészítése s az ország legnagyobb, hamarosan megépülő csúszdapark­jára, amely projekt a közbeszerzési eljárások szakaszába érkezett.

– Szép feladatok elé nézünk, s gyakorlatilag az egész környezetünk megújul: gondoljunk csak a szálloda a stadion, az új fedett csarnok építésére és a várfelújításra. A beruházások nagy része ide, erre a térségre összpontosul, ami nekünk is komoly lehetőség – tette még hozzá a fürdővezető.

A legmelegebb napokon telt ház

– A fürdőknél a szezonális működés különösen a Tófürdőnél, valamint a park- és élményfürdőnél jelentkezett, melyeknél a szabadtéri szolgáltatás dominál. A kiemelkedően meleg és száraz napok időjárása kedvezően hatott a nem fedett fürdők látogatószám-alakulására is. A Tófürdő vendégszáma 2016-hoz viszonyítva 12 ezerrel nőtt, a park- és élményfürdőben pedig csaknem tízezerrel többen voltak, mint egy évvel korábban, a legmelegebb napokon a fürdők telt házzal üzemeltek – ismertette a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

– A park- és élményfürdőben az idei szezonban a látogatók több mint fele magyar volt, a külföldi országok közül Szlovákiából érkezett a fürdőzők 28,66, Romániából a 4,96, Lengyelországból a 4,31 százaléka – említette dr. Podlovics Rolad.

– A Júlia Fürdő mint elsősorban fedett, a helyi lakosságot kiszolgáló létesítmény 31 017 vendéget fogadott a szezonban, 1209-cel többet az előző évinél. Egyedül a Fürdőház látogatószáma csökkent 2016 hasonló időszakához viszonyítva. A szezon ugyan a Tó- és a parkfürdőben szeptember 3-án, vasárnap véget ért és bezártak a fürdők, a Júlia, a Fürdőház és az Aquarius élményfürdő azonban egész évben várja a vendégeket. Az úszni vágyók a parkfürdő 50 méteres medencéjét használhatják, ami az októberi téliesítés során fedett lesz.

KM


Látogatójuk volt, nyereségük már nem

– Az idei szezon sokkal jobban sikerült a tavalyinál vagy az azt megelőző években tapasztaltaknál – mondta Puskás László, a Nagykállói Nap Strand ügyvezetője.

– Összesítést még nem végeztünk, de úgy becsülöm, hogy körülbelül 14–15 ezer látogató fordult meg nálunk ebben az évben. Június elején nyitottunk, az első napokban szép forgalommal indítottunk. A hónap második fele azután egy kicsit ellaposodott, de júliustól ismét megörvendeztetett bennünket a strandidő. Augusztus 20-a után viszont szinte megáll az élet a strandokon, nálunk legalábbis ez a tapasztalat, éppen ezért 27-én be is zártunk. Azt viszont hozzá kell tegyem, hogy az egészen jól alakuló szezon ellenére sem tudunk nyereséges működést elérni. Az áram- és vízdíj jelenti a legnagyobb költséget, a termálfürdő után pedig vízkészletjárulékot kell fizetnünk a katasztrófavédelemnek a kitermelt vízmennyiség után. S akkor még a munkabérekről és járulékairól nem is beszéltünk.Sóstó.
SZON.HU


hirdetés