Visszatekintő – Jó motor lehet a V4-es

Németh Zsolt
Németh Zsolt - © Fotó: Balázs Attila
Tarpa – Németh Zsolt: „A mi álláspontunk ebből eredően európai, s nem Európa ellenes.”

Megyénkben járt az elmúlt évben Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. Ezt a látogatását használtuk fel arra, hogy interjút készítsünk vele.

A V4-ek kitartó és következetes ellenállása kibillentheti-e makacs álláspontjából az EU vezető politikai elitjét a migráns ügyben?

NÉMETH ZSOLT: A V4-ek érdekérvényesítő ereje jól láthatóan megerősödött, ez nagymértékben köszönhető annak, hogy a migránskérdésben olyan közös álláspontra jutottunk, amelyhez Közép- és Kelet-Európa más országai is nagy számban csatlakoztak Litvániától Románián át Horvátországig. Egy nagyobb összefogás motorjává vált a V4.

Magyarország Szlovákiával közösen indított pert a kötelező kvóta ellen tiltakozva. Ez milyen eredménnyel kecsegtet?

NÉMETH ZSOLT: A kötelező kvóta kérdésében Nyugat-Európa láthatóan elbizonytalanodott, de egyelőre még nincs fordulat, a vezető politikusok nem tettek le róla. Nekünk most azért kell dolgoznunk, hogy a migrációs kérdéskörben egy blokkoló kisebbséggé váljunk, amely az Európai Tanács szintjén tudja megakadályozni a kvóta döntés meghozatalát.

A nemzetközi sajtót figyelve érdekes látni, hogy az uniós vezetőkkel egyre nyíltabban szállnak szembe a kommentelők, ítélik el saját vezetőik döntéseit.

NÉMETH ZSOLT: Valóban érzékelni ezt a mind inkább felszínre kerülő ellentétet Nyugat-Európában. Jó példa a BBC támadása a magyar külügyminiszterrel szemben a no go zóna kijelentéséért, hisz a brit csatorna saját magával került ellentmondásba, amikor nyilvánosságra kerültek az e témában korábban készített műsorai. Ez azt bizonyítja, hogy itt nem Magyarországgal vitatkozik Európa, hanem összeurópai szintű válság kezelése van napirenden.

Az EU vezetését illető bírálatok amolyan „veled uram, de nélküled” helyzetre emlékeztetnek.

NÉMETH ZSOLT: Van egy álláspont, amit mi képviselünk, s van egy olyan, amit az Európai Bizottság, a brüsszeli vezetők. Ez egy küzdelem Európa lelkéért, biztonságáért, jövőjéért. A mi álláspontunk ebből eredően európai, s nem Európa ellenes. Félreértés ne essen: mi a németekkel, osztrákokkal, franciákkal, belgákkal, britekkel szeretnénk együtt élni és együtt építeni ezt a közösséget.

Az osztrák, német, francia és holland választások eredménye lehet-e egy nagy váltás forgatókönyve?

NÉMETH ZSOLT: Elképzelhető, de fontos, hogy ez ne hozza magával az európai szélsőségesek túlzásait. Meglehetős zűrzavar kezd kibontakozni az EU vezető tagállamaiban, s én semmiképp sem tartanám üdvözítőnek, ha szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali politikai erők profitálnának a kialakult helyzetből, ez csak növelné a bajt. Abban bízom, hogy az európai néppárt, az európai kereszténydemokrácia higgadt erőként vezetheti a megoldásokat eredményező munkát. KM-NYZSVásárosnamény.
SZON.HU


hirdetés