Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.05. 08:23

Elegük van a kamionáradatból a patakiaknak

<p>Sárospatak - Tíz órás forgalomlassító demonstrációt tartottak pénteken Sárospatakon a tranzit kamionszállítmányok ellen. Azt remélik a szervezők, hogy a közlekedési tárca cselekvésre szánja el magát...&#160;<dia width="900" height="700" alt="Félpályás útlezárás Sárospatakon 2008.04.04."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/F_lp_ly_s__tlez_r_s_S_rospatakon_2008_04_04/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Félpályás útlezárás Sárospatakon 2008.04.04." /></a></dia></p>

A barátságtalan hideg idő sem rettentette el a sárospatakiakat, hogy forgalomlassító demonstrációt tartsanak a Bodrog hídra vezető Gárdonyi utcában, a település kispataki városrészén. Szabó András önkormányzati képviselő a helyiek végső elkeseredése miatt ily módon szeretnék felhívni a nyilvánosság és az illetékes szakhatóságok figyelmét arra a pataki óhajra, hogy a település nyugalmát zavaró, az utak- és ingatlanok állapotában kárt okozó kamionokat a történelmi város kikerülésére kényszerítsenek.

Lopakodó útként

Szabó András, a tiltakozó megmozdulást szervező önkormányzat képviselő szerint a kispatakiak nyugalmát rendkívüli módon zavarja a naponta áthaladó több, mint kétszáz darab kamion. A fuvarozók lényegében a Bodrog-közön átvágva rövidítik le az ukrán határátkelő és a 37-es főút közötti szakaszt. A kamionok jelentős része már nem Tokaj irányába halad, mert ott a Rakamaz és Tokaj közötti részen fizetőssé tették az áthaladást a kamionok számára. Az egyik megoldás Sárospatak esetében is az lehetne, hogy a kamionok számára fizetővé tennék ezt a lopakodó utat.

Lenne megoldás

Aros János, Sárospatak alpolgármestere is csatlakozott a demonstrációhoz, és autójával leállt a félpályán. A demonstrálók között arról polemizáltak, hogy mi lehet a hatékony megoldás. Ideiglenes módszerként a Szabó András által felevetett variáció, de az is szóba jöhet, hogy szakemberek nyilvánítsák a kamion forgalomra alkalmatlanná az öreg Bodrog-hidat. A túlterheléstől ugyanis lassan a híd is tönkre megy. Patak számára a leghatékonyabb megoldása egy néhány kilométeres új út építése lenne, ami Kispatak külterületén a régi kisvasút hídján haladna át a 37-es főútig. Ezt a hidat egy sávosan, közlekedési lámpával használhatná a teherforgalom. A közlekedési tárcának fel kellene ismernie, hogy minden további késlekedés Sárospatak idegenforgalmi pozícióit rontja. Pedig a városnak ez az egyik kitörési pontja.

Repedés a házakon

A Gárdonyi utcán élők közül többen is megmutatták házukat, amiben a teherforgalom rezgései már kárt tettek. Szalai Istvánnénak a lakásában több helyen megrepedeztek a falak. Hiába festik át és javítják ki a hézagokat, azok újra szétnyílnak. A konkrét anyagi kár okozáson kívül a házakban lakók nyugalmát éjjel-nappal megzavarja a tehergépjárművek keltette rezgés is....

Kapcsolódó anyagok:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!