Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.11. 20:16

Ötletek: milyen legyen Miskolc főtere?

<p>Miskolc - Lakossági fórumot tartottak pénteken a galériában: milyen legyen Miskolc főtere, a Szent István tér? Ötletek vannak, a városvezetés ígéri, figyelembe veszik az előremutatókat.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/szent-istvan-ter---az-otletpalyazat-eredmenye-ertekelese/cn/boon-news-em_01-20080410-125002"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Szent István tér - az ötletpályázat eredménye, értékelése </B></A>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-miskolci-kozgyules-dontese-szent-istvan-ter-ugyeben-oktoberben/cn/boon-news-em_01-20071031-124325"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A miskolci közgyűlés döntése Szent István tér ügyében októberben </B></A>&#160;<DIA alt="Fórum a Főtérről 2008.04.11." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/F_rum_a_F__337_t_rr__337_l_2008_04_11_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Fórum a Főtérről 2008.04.11." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-forum-a-foterrol_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A Megyei Építész Kamara elnöke a múltkori sajtótájékoztatón úgy fogalmazott a Szent István tér kapcsán, hogy a szakma biztos, hogy egy térfalakkal is rendezhető tér mellett foglal majd állást a viták során, de abban is biztos, hogy a miskolciak között sokan lesznek azon a véleményen, hogy a tér úgy van jól, ahogy van.

Nos, nem volt igaza. Legalábbis a fórum alapján, nem. Pénteken délután ugyanis lakossági fórumot tartottak a Miskolci Galériában. Annak a most nyílt kiállításnak az apropóján, amelyen a Szent István tér rendezésére kiírt ötletpályázat látványterveit nézhetik meg az érdeklődők. Szerdára a szakmát, mára a civileket hívták vitára, és a hallgatóság mindegyike elismerte a tér főtérré alakításának szükségességét.

Bezárná, újranyitná

A kialakuló vita alaphangját Tömpe Péter – kritikus tanulmányairól (is) ismert képzőművésze, gondolkodója a városnak – adta meg, aki kicsit provokatívan ugyan, de megjegyezte, ő legszívesebben most rögtön befejezné a fórumot, és bezárná a kiállítást. S aztán újranyitná mondjuk a városház téri taxisdrosztnál. Szerinte ugyanis nem egy olyan múzeumban kellene ezt megrendezni, ahová – ő így látja – alig járnak emberek, hanem ott, ahol sokkal többen láthatnák. Véleménye szerint ha kivinnék az elképzeléseket az utcára, az építészek is kimozdulnának a „befelé beszélésből”. Gondolatai egy részével egyetértett a főépítész, és az ötletpályázat zsűrijének meghívott tagja, Olajos Csaba is: mint mondták, szeretnék a terveket szélesebb körben is bemutatni. De – s ezt hangsúlyozták – ezek még csak ötletek.

Ötletek kavalkádja

A jelenlévők sokféle további ötletet vetettek fel, és gondolták tovább a pályázati anyagokban megfogalmazottakat. Nehéz lenne az elhangzottakat összefoglalni, inkább kiemelnénk néhány elképzelést: volt, aki siklót szeretne, volt, aki a libegőt tartja jobbnak, de abban egyetértettek, hogy meg kell oldani a feljutást az Avasra. Volt, aki kibővítené a teret egészen az Erzsébet térig lebontva minden épületet az útból, és volt, aki szerint szükség van az oda tervezett szállodára. Más elképzelések szerint ki kell nyitni a Szinvát, mert szükség van a vizilátványosságra, mások szerint erre egyáltalán nincs szükség. Van, aki ódzkodik attól, hogy áruház épüljön a térre, de akadt olyan is, aki nem ellenezné. Egy hölgy játszóteret álmodott a térre, egy idősebb úr szerint arról szó sem lehet. Abban viszont majd mindenki egyetértett, hogy a déli tehermentesítő útnak nincs helye a belvárosban.

„Ki fizeti a révészt?”

Ez alkalommal is elhangzott, a most született tervek egy az egyben nem valósulnak meg: ezek csak ötletek, amelyeket majd felhasznál(hat)nak a későbbiekben. Mint ahogy Viszlai Józseffőépítész megfogalmazta, a térfalak (kelet és nyugat irányban) beépítőit kérik majd fel, hogy az ötletek nyomán építsék meg a beruházásukhoz tartozó térrészt is. De elképzelhető egy újabb pályázat is, ahol már – az ötletek felhasználásával – terveztetik meg a teret. Fedor Vilmosalpolgármester pedig uniós pénzekre is gondolni mert akkor, amikor az a kérdés vetődött fel a hallgatóság körében, hogy vajon „ki fizeti majd a révészt”, azaz milyen pénzből valósulnak meg a most még álomszerűnek tűnő ötletek.

Így látja a környezetvédő

A szervezők meghívták vendégnek F. Nagy Zsuzsát is, aki az ökológiai intézet munkatársaként környezetvédelmi szempontból elemezte a terveket. Ő úgy látja, minimális beépítéssel kellene megoldani a beruházást. Ő is támogatná a Szinva kibontását, mint mondja, a klímaváltozással egyre forróbb lesz a levegő, így nagy szükség lenne az élő vízfolyásra. Szerinte is fontos eleme a terveknek a forgalom csökkentése. Szót emelt a tér (bár nem védett, de szép) vadgesztenyefái mellett is, és örömmel üdvözölte, hogy a tervek nagy hányada számol ezekkel a fákkal, és nem ítéli őket halálra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!