Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.01. 10:27

Itt van május 1-je. A munka ünnepe (?!)

<p>Borsod-Abaúj-Zemplén - Itt van május elseje. Énekszó és dal köszöntse? Megyei munkaerő- és munkahely-körkép a munka ünnepe kapcsán. &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/munkaeropiac-es-munkaeropiaci-kepzes/cn/boon-news-em_01-20071009-102349"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<B><A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/munkaeropiac-es-munkaeropiaci-kepzes/cn/boon-news-em_01-20071009-102349"> Munkaerőpiac és munkaerőpiaci képzés </A></B></p>

Itt van május elseje. Megyei munkaerő- és munkahely-körkép a munka ünnepe kapcsán.
Ha valakinek, Szabó Józsefnek, az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatójának pontos, mondhatni naprakész ismeretei vannak megyénk munkaerőpiaci helyzetéről. Őt kértük arra, hogy ezek közül osszon meg fontos tudnivalókat velünk. Illetve: elevenítse fel, foglalja össze azokat az ismereteinket, amelyek nem újdonságok, de – tudjuk: sajnos – jellemzik Borsod-Abaúj-Zemplént. Legalábbis számos térségét.

Halmozottan hátrányos

Észak-MagyarországonBorsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Nógrádban – 15, halmozottan hátrányos helyzetű kistérség van. Ezek kiemelt támogatásban részesülnek. Egyrészt a munkaerőpiaci alapból, másrészt uniós forrásokból.
Szabó József elmondta: kistérségfejlesztésre, azaz képzési, átképzési támogatásra, közhasznú munka támogatására, a tartósan munkanélkülieket foglalkoztatók bértámogatására 5,2 milliárd forint jut 2008-ra megyénkben, bő tíz százalékkal több, mint tavaly. Ebből az összegből több mint 17–18 ezer ember sorsán tudnak javítani ebben az évben azáltal, hogy munkához jutnak. Túl az 5,2 milliárdon mintegy 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre 2009 végéig ilyen célra az EU-ból, ami még további 3 ezer emberen segít.

Több, kevesebb

Borsod-Abaúj-Zemplénben a regisztrált munkanélküliek aránya az egyik legrosszabb az országban: : a KSH 2007. IV. negyedévi adatai szerint 15,7 százalék. (Észak-Magyarországon 13,5 százalék, az országban 7,7.)
Megyénkben 60 ezer álláskereső van (a régióban 93 ezer). A megyénkbeli álláskeresők száma 1300-al több, mint tavaly, 2200-al kevesebb, mint az elmúlt hónapban. A foglalkoztatottak száma az említett KSH-közlés szerint 232,5 ezer.
- A munkaerőpiaci helyzet eklektikus – jelentette ki a főigazgató -, pontos képet azért se lehet kapni, mert sok a feketén foglalkoztatott.
Ami tény: miközben nagy a munkanélküliség, nagy az álláskeresők száma, több területen hiány van munkaerőben. Csak éppen nem szakképzetlen, hanem ellenkezőleg, szakképzett munkaerőre van igény. Hiány van vasipari szakmunkásokban, építőipari szakmunkásokban – ugyanúgy, mint szerte az EU-ban –, és a vendéglátásban. Áprilisban Kazincbarcika, Miskolc, Ózd és Szerencs, illetve ezek térségei 2 ezer állást kínáltak, a megye egyéb térségei további 1700-at.)

Feketén dolgoznak

Szabó József nem cáfolta azt az állításunkat, hogy ez nyilván részben a feketén foglalkoztatottak, részben az alacsony bérek miatt (is) van így. Az igazgató ehhez hozzátette: a regisztrált álláskeresők több mint 50 százalékának csak általános iskolája van, vagy még az se. Évről-évre csökken megyénkben a munkavállalók száma, és nő az elvándorlás.

Magas az inaktívak aránya megyénkben, a 15-74 évesek fele tartozik közéjük.

A főigazgató elmondta: a szociális segélyezési rendszer tervezett átalakítása bizonyára növelni fogja a munkavállalási hajlandóságot – éppen ez a cél. Azzal ugyanis, hogy időszakos munkavállaláshoz kívánják kötni a segélyt. És továbbra is zajlanak a képzések-átképzések, amelyek reményt nyújtanak az azokban résztvevőknek ahhoz, hogy munkát találjanak.

 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!