Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.27. 13:58

Az ötletelésekből mindenkinek elege van

<p>Miskolc - Szociális és aktuálpolitikai kérdésekről beszélt Harrach Péter, az országgyűlés alelnöke. A KDNP parlamenti frakcióvezető-helyetteseként is dolgozó volt családügyi és szociális miniszter megyénkben tett körútján nyilatkozott.</p>

ÉM: Mi a véleménye az úgynevezett monoki-ügyről?

Harrach Péter: A törvényeket tisztelve kell megtalálni a célravezető utat. Ehhez törvénymódosításra van szükség, de az is lehet, hogy a megoldáshoz elegendő egy kormányrendelet. Az biztos, hogy a dolgozni akaró és nem akaró szándék közötti különbséget nehéz megállapítani.

ÉM: Sokan azzal riogatnak, hogy öt-tíz esztendőn belül már nem lesz nyugdíj, mert a foglalkoztatottak befizetései nem fedezik a nyugdíjkassza kiadásait. Mit szól ehhez?

Harrach Péter: Ez a félelem semmiféle realitást sem tartalmaz. Az, hogy fenntartható-e a jelenlegi rendszer, sok mindentől függ. A változtatásokat, például a korhatár emelését, alaposan át kell gondolni. Az biztos, hogy a nyugdíjak finanszírozhatósága érdekében tíz év alatt egymillió munkahelyet kell teremteni.

ÉM: Néhányan azt javasolják, hogy a családi pótlék csak három gyermekig járjon, a népesebb családok pedig adójóváírást vehessenek igénybe. Egyetért ezzel?

Harrach Péter: Se szeri, se száma a különböző elképzeléseknek. A biztonság a lényeg! Átgondolt koncepcióra van szükség, a pillanat szülte ötletelésekből mindenkinek elege van.

ÉM: Hogyan látja a kisebbségi kormányzás esélyeit?

Harrach Péter: Minden az SZDSZ-en múlik. A volt kisebbik kormánypárt korábban csak néhány tárcát birtokolt, s a többi munkájába nem volt beleszólása. Most sokkal több lehetősége van a zsarolásra, szinte bármit megtehet. Ha az SZDSZ-nek esélye lesz az ötszázalékos küszöb átlépésére, akkor lépni fog. Az elkövetkezendő hónapokban választ kapunk arra, hogy merre indulnak a szabaddemokraták.

ÉM: Ön támogatja az előrehozott választás gondolatát?

Harrach Péter: Természetesen! Mivel az ország gazdasági és társadalmi állapota tovább romlik, a kivezető utat csak ez jelentheti. A szekeret ki kell húzni a kátyúból.

ÉM: Elképzelhető-e, hogy ebben a helyzetben valamiben konzenzus alakul ki a parlamenti pártok között?

Harrach Péter: A nemzeti kérdésekben talán megvalósítható az együttműködés, de az világos, hogy a mozgástér beszűkült. Mikben juthatunk egyetértésre? Például a külpolitika egyes elemeiben, az uniós ügyekben, a nagy ellátó rendszerek reformjában és a hosszútávú koncepciók kidolgozásában.

ÉM: Mit hozhat a nyár a hazai politikában?

Harrach Péter: Futballnyelven szólva: a holtszezonban folytatódik a stagnálás. Nálunk a forró hónapokban általában nem történik semmi, s megítélésem szerint most is így lesz.

ÉM: Parlamenti alelnökként hogyan látja a saját szerepét?

Harrach Péter: Tisztségemből eredően „semleges szereplőként" szolgálok. A KDNP frakció tagjaként viszont következetes híve vagyok a nemzet egészének, s mindent elkövetek annak érdekében, hogy túllépjek az egyes pártok közötti feszültségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!