Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.18. 08:29

Csődbe autóznak a betegszállítók?

<p>"Mi nem állhatunk meg. Amíg gázolaj van az autónkban, addig megyünk.” Idézet Tóth Istvántól. Amúgy már az év elején tarthatatlan volt a finanszírozási helyzetük, ezt Horváth Ágnes is belátta.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Betegszállítás 2008.06.18."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Betegsz_ll_t_s_2008_06_18_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Betegszállítás 2008.06.18." /></a></dia></p>

Ha a finanszírozásban nem lesz változás, a drasztikus üzemanyagár-emelkedés és a csökkenő állami kifizetés miatt leáll és összeomlik a betegszállítási rendszer – állítja a Csongrád megyei betegszállítást irányító cég vezetője. Számokkal támasztja alá véleményét. Ugyanakkor az Egészségügyi Minisztérium cáfolja, hogy gondok lennének a betegszállítás háza táján, nem érti, miért riogat a betegszállító.

Tóth Istvánt, a megyénkbeli irányító szervezet, a Borsod Mentő Kft. első emberét, egyben a Magyar Mentők és Betegszállítók Országos Szövetségének alelnökét kérdeztük: akkor most a csőd felé autóznak, vagy nincs semmi gond

Betegkilométer

Tóth István elmondta: valóban tűrhetetlenül kevés az a kilométerpénz, amit a betegszállítók kapnak. Ez ügyben tárgyaltak a múlt pénteken a miniszterrel, aki naprakészen tájékozott, egyben megértő, konstruktív, és meg is állapodtak vele, hogy két hét múlva találkoznak, megoldást keresve a problémára.

Az alelnöktől megtudtuk: már az év elején tarthatatlan volt a finanszírozási helyzetük, amikor rengeteg szállítás átkerült hozzájuk az Országos Mentőszolgálattól. Egyszeriben hatvan autóval többet kellett üzemeltetniük országosan mint addig, és ehhez nem kaptak pénzt.

Elsőre nem hitte Horváth Ágnes

Horváth Ágnes miniszter elsőre nem hitte el, hogy olyan mértékben nőttek a terheik-kiadásaik, mint amit állítottak, azután a számok a betegszállítókat igazolták, és a miniszter az addigi 82 forint/betegkilométer (csak az számít, amikor beteg van az autóban) helyett 100 forintot ítélt meg. Megígérte: visszatérnek a pénzkérdésre.

Tóth István emlékeztet arra, hogy tavaly ilyenkor, amikor az üzemanyag jóval olcsóbb volt, mint most, 114–117 forint volt a betegkilométer-díj. Azóta alaposan nőttek a betegszállítók terhei, például azzal is, hogy irányítóközpontokat kell üzemeltetniük.

Most 92 forint 80 fillér a kilométerpénz, alacsonyabb az önköltségnél.

Tárgyalódelegáció

A tárgyalódelegáció – a szövetség elnöke, két alelnöke és egy vezetőségi tag – a miniszter elé tárta, hogy jelenleg egy betegkilométer önköltsége 127 forint. Ugyanakkor Tóth István helyteleníti kollégája panaszkodását, mert szerinte az nem segíti ügyüket, ráadásul a szövetség alapszabálya szerint az elnökség és az elnök hatásköre a nyilvános megszólalás. Az alelnök szerint a csongrádi betegszállítók vezetője elkeseredésében, a növekvő mínuszok miatt szólalt meg. Tóth István bízik a két hét múlva sorra kerülő tárgyalás eredményességében. És kijelentette: "Mi nem állhatunk meg. Amíg gázolaj van az autónkban, addig megyünk."

SZG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!