Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.07.12. 20:06

Kaláka szombat

<p>Miskolc - Talán kevesen tudják: 1980. júliusában volt az első bemutatkozás. Azóta minden év július második hétvégéje: Kaláka Fesztivál.&#160;<DIA alt="Kaláka Fesztivál szombaton a Diósgyőri várban 2008.07.12." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kal_ka_Fesztiv_l_szombaton_a_Di_sgy__337_ri/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Kaláka Fesztivál szombaton a Diósgyőri várban 2008.07.12." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-kalaka-fesztival-a-diosgyori-varban-gyerek-fesztival-1_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-kalaka-fesztival-a-diosgyori-varban-gyerek-fesztival-2_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-kalaka-fesztival-a-diosgyori-varban-gyerek-fesztival-3_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az első rendezvény még kétnapos volt, aztán évről évre fejlődött, később a programok egy része már átkerült más miskolci helyszínekre és újabb ötletekkel gazdagodott. Ilyen volt például a Verskoncert (költők és előadóművészek közreműködésével), Jazz-koncert (hazai és külföldi művészekkel), tehetségkutató verseny (fiatal előadók számára bemutatkozási lehetőséget biztosítva).

Az idén a Kaláka Fesztivál három napos rendezvény, számtalan miskolci helyszínt bevonva és a Diósgyőri várban is két színpad "működik".

Gyerekfesztivál

Szombat délelőtt is sokan kilátogattak a Kaláka Fesztiválra, ezúttal a Gyerekfesztivál szórakoztatta a kicsiket és „nagyokat”.

Elsőnek a Magyarpalatkai Banda kezdte a talpalávalót, szó szerint, mert táncházzal melegíthettek a nézők a közel 30 fokos melegben. Túl sokan nem is próbálkoztak a fogyókúra ezen válfajának kipróbálásával. A miskolci Lajhó Gyula zenetanár diákjai mutatták meg, hogy csengőkkel milyen szépen lehet muzsikálni. Ezután a Simply English próbálta a közönséget közös éneklésre bírni. A fellépések között Gryllus Vilmos énekelt régebbi és legújabb lemezeiről, a gyerekek körében igen nagy népszerűségnek örvendő dalokat.

A hab a tortán a Kaláka Együttes műsora volt. A „megszokott” dalokat nem lehet elnyűni, ezt bizonyították be megint, az idén 39. születésnapjukat ünneplő kalákát alkotó zenészek.

Reneszánsz vásár

Közben nagy volt a nyüzsgés a Vár utcában is, ahol a fesztivál mindhárom napján mesterségbemutatók, mutatványos és vásári komédiák szórakoztatják az érdeklődőket. Nagy sikere volt a gyerekek körében a Játéktár formáció Életfa című produkciójának, amelyben a gyerekek közreműködtek a mese előadásában.

Programokban nem lesz hiány vasárnap sem. A teljesség igénye nélkül: lesz Veszprémer Klezmer band, Számadó zenekar, a spanyol Tradere együttes, Karen Carroll az USA-ból, este Lovasi lemezbemutató és Esztenás táncház.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!