Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.09.06. 15:15

Városkulcs a minisztertől a rudabányaiaknak

<p>Rudabánya – Fontos fordulóponthoz érkezett Rudabánya szombaton, ekkor adta át Gyenesei István önkormányzati miniszter Szobota Lajos polgármesternek a várossá nyilvánítási oklevelet és a jelképes városkulcsot. <dia width="900" height="700" alt="Városkulcs a minisztertől a rudabányaiaknak 2008.09.06."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/V_roskulcs_a_minisztert__337_l_a_rudab_nyai/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Városkulcs a minisztertől a rudabányaiaknak 2008.09.06." /></a></dia></p>

A Somogyország fővárosából, Kaposvárrról négy és fél órás autóút után megérkező minisztert egy büszke feliratú transzperens fogadta:"Rudabánya város, I. városnap 2008. szeptember 6."

Gyenesei István szerint ebben benne van minden érzés, szándék és akarat, hogy a rudabányaiak ma is bányászvárosnak tekintik magukat, mégha 23 esztendővel ezelőtt be is zárták a vasércbányát. Amit a föld kincse juttatott nekik, azt szeretnék a maguk javára fordítani.

A rudabányaiak csak visszaszerezték a jussukat, a városi rangot, amelyet Nagy Lajos király már 1350-ban odaadott. A mostani "rehabilitáció" történelmi igazságtétel, a jövő nagy lehetősége, de egyben felelősség, kötelesség és többletfeladat, hogy a mikorkörzetben lakók is érezzék Rudabánya kisugárzó erejét.

- B. Gy. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!