Borsod-Abaúj-Zemplén

2010.10.18. 15:25

„Cukros” vámosok újra a bíróság előtt

<p>Miskolc - A csempészetet megúszták, a vesztegetésért azonban továbbra is felelniük kell.</p>

Folytatódik a „cukros” vámosok megismételt büntetőpere a megyei bíróságon. A tárgyalássorozat négy napon át tart, de előreláthatólag e héten még nem fog ítélettel zárulni, mert már hétfőn is voltak olyan megidézett vádlottak, akik nem jelentek meg a bíróság előtt.

Nagy port vert fel, amikor hosszas operatív nyomozói munka, lehallgatások és házkutatások után 2003-ban tucatnyi vámos és vállalkozó került őrizetbe majd előzetes letartóztatásba. Később azzal vádolták meg a fináncokat, hogy némi baksisért cserébe 2001 és 2002 között többször is átengedtek csempészáruval megrakott teherautókat a tornyosnémeti határátkelőn, nekik köszönhetően például autók, valamint kétszáz tonna édesség és cukor is vámolatlanul lépett át az országhatáron.

Négy évnyi tárgyalás

A cukorszállítmányok tranzitáruként kerültek az országba, majd papíron egy másik határátkelőn kiléptek – az áru viszont valóságban soha nem hagyta el az országot. Az érintettek ellen ekkor a vesztegetésen, hivatali visszaélésen kívül csempészet miatt is folyt eljárás, ám Magyarország – és SzlovákiaEurópai Unióhoz való csatlakozásával ez utóbbi vádpont okafogyottá vált, ugyanis két uniós ország között – az áru szabad mozgása okán – nem lehet csempészetet elkövetni.

Négy évnyi tárgyalás, 48 tárgyalási nap után a nyolcvannégy érintettre – köztük a 29 vámosra – első fokon kiszabott legsúlyosabb ítélet öt év börtön volt. Tizenhatan kaptak letöltendő szabadságvesztést, többségükben felfüggesztett börtönre vagy pénzbírságra ítélte őket a bíróság, hat ember ellen pedig ejtették a vádat. A fellebbezések nyomán az ügy a Debreceni Ítélőtábla elé került, itt már „csak” hatvanegy vádlott ellen folyt eljárás. Jellemző az ügy méreteire, hogy az iratismertetést az ítélőtábla aulájában kellett megtartani, máshová ugyanis nem fértek be az érintettek és ügyvédeik.

A táblabíróság végül új elsőfokú eljárás lefolytatására kötelezte a borsod megyei bíróságot, ami a nyári ítélkezési szünet előtt kezdődött el, majd hétfőn folytatódott.

- ÉM-SZP -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!