Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.06. 19:15

A Misek és a bérkompenzáció

Miskolc - A miskolci kórház mintegy ezer dolgozója nem kapott bérkompenzációt - ez a vita tárgya.

Miskolc - A miskolci kórház mintegy ezer dolgozója nem kapott bérkompenzációt - ez a vita tárgya.

A Misek Nonprofit Kft.-nél a bérkompenzációt végre kell hajtani! Ezer ember nem kereshet kevesebbet, mint tavaly - véli a miskolci közgyűlés szocialista frakciója, amely szerdán e témában rendkívüli közgyűlési ülést kezdeményezett a polgármesternél jelentette be egy ezt megelőző sajtótájékoztatón Simon Gábor frakcióvezető. Kifogásolta, hogy a városi kórház keddi Semmelweis Napi ünnepségén dr. Kriza Ákos polgármester ugyan szép jövőt festett le, ugyanakkor nem szólt arról, hogy több mint ezer dolgozónak január elsejétől összesen havi 4,5 millió forinttal csökkent a jövedelme, s hogy mit kíván tenni a bérkompenzáció megvalósítása érdekében.

Simon Gábor emlékeztetett arra: az MSZP miskolci önkormányzati frakciója hónapok óta szorgalmazza a bérkompenzáció megadását, azonban a polgármester és a Fidesz frakció nem volt hajlandó még napirendre sem venni.

Kérdésünkre, milyen forrásból képzelik kompenzálni a béreket, a politikus elmondta: erre három megoldás lehetséges. Az első, hogy a kevesebb mint évi 60 millió forint „belefér” a kft. költségvetésébe. A második, hogy az „azonos színű” kormányzatnál kilobbizzák, hogy ennyivel megemeljék a finanszírozást, a harmadik pedig, hogy a forrást a száz százalékban tulajdonos önkormányzat állja.

„Csak veszteségnöveléssel”

A felvetéssel megkerestük dr. Tóth Lászlót, a Misek Kft. ügyvezető igazgatóját, aki előrebocsátotta: a Kft. alapítása körüli, az akkori jogi környezetben minimum aggályos intézkedések, illetve a Misek Kft. alapítását eredményező döntések miatt a társaság számára jelenleg is kigazdálkodhatatlan, tényleges pénzügyi hiány meghaladja a 400 millió forintot. A Misek jelenlegi pénzügyi helyzete, a finanszírozás mértéke nem, illetve csak a felhalmozott veszteség növelése árán teszi lehetővé az adókompenzációt. A társaság vezetése részéről ez a lépés fedezet nélküli kötelezettségvállalást jelentene, ami - bár kétségtelenül rövidtávon népszerű intézkedés lenne - tovább nehezítené, illetve veszélyeztetné az alapellátás működőképességének, és ily módon az abban dolgozók munkahelyének megőrzését.

Dolgoznak rajta 

A Semmelweis napi ünnepségen elhangzottakról utóbb Dobos Tímea szóvivőtől érdeklődtünk. Tájékoztatása alapján ott a polgármester a következőket mondta:

„Hónapok óta dolgozunk a miskolci egészségügyi ellátás átalakításán, azon hogy, jobb körülményeket és perspektivikus életpályamodellt tudjunk adni az egészségügyben dolgozók számára.” Arról is beszélt, hogy az elmúlt 20-25 évben nem fejlődött abba az irányba az egészségügy, amerre kellett volna, a politikai viharok is megtépázták és miután az egészségügyből érkezett a politikai életbe, pontosan tudja, hogy milyen problémák, megoldandó feladatok vannak.

 

„Elindultunk az úton”

Időközben dr. Kriza Ákos polgármester is reagált az MSZP-s sajtótájékoztatón elhangzottakra, amely részben megegyezik a dr. Tóth László által közöltekkel. Annyiban azonban eltér attól, hogy ő úgy látja: minthogy jelen pillanatban ott tart a Misek Kft., hogy havonta 0 forint hiánya képződik, ez azt jelenti, hogy „elindultunk azon az úton, hogy a munkatársainknak a bérkompenzációt meg tudjuk adni.” Ennek határidejére azonban utalást sem tett.

Mínuszok alakulása

A Misek Kft. jelenlegi vezetése 2010. év végén több mint 2,4 milliárd forint (2009.03-2010.10. között) felhalmozott veszteséget, és mintegy 1,3 milliárdos lejárt szállítói követelést örökölt, amit a 2010. decemberi (egyszeri) konszolidációs támogatás 516 millió forinttal mérsékelt.  

Forrás: Misek Kft.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!