Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.02. 13:45

Addig nyújtózkodik a fesztivál...

Encs - Abaújnak szüksége van az összművészeti fesztiválra, a szervezők kitörési pontot látnak benne.

Encs - Abaújnak szüksége van az összművészeti fesztiválra, a szervezők kitörési pontot látnak benne.Június közepén kezdődött és augusztus végéig tart az Encsi-Kistérségi Összművészeti Fesztivál. Az egész nyarat átölelő rendezvénynek régi hagyományai vannak.

– Az első, több napos térségi művészeti fesztivált a rendszerváltás után 1996-ban, honfoglalásunk 1100. évfordulója alkalmából rendeztük Encsen és térségében – mondta lapunknak a fesztivál főszervezője, Kércsi Tibor, aki az encsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. – Már ekkor is kiléptünk a város határain túlra. Rendeztünk programokat többek között Vizsolyban, Boldogkőváralján, Hejcén.

Meglehetősen színes volt már ez az „ősfesztivál” is. Volt ebben lovas, kommandós bemutató, dixielandkoncert, gitárzene, énekkarok, és ekkor rendeztük meg a Kassai Thália Színházzal közösen, a mi sikeres pályázatunk finanszírozásával Ratkó József: Segítsd a királyt! című nagy sikerű drámáját, mely az országos turné keretében egy kicsit városunkat is népszerűsítette.

A millecentenáriumi évet követően kisebb-nagyobb nyári rendezvények következtek, majd 2000-től az újabb ünnepi évtől vált rendszeressé a térségi művészeti fesztiválok rendezése. Évekig az abaúji térségben gondolkodtunk és tevékenykedtünk, majd a járások megszűnését követően a kistérségek kialakulásával immár négy éve „csak” kistérségi fesztiválként élt tovább a sorozat.

Gazdasági okok

– Igazából nem a térségi rendszer változása volt a fő oka a karcsúsításnak, hanem már ekkor is sokkal inkább gazdasági szempont – hangsúlyozta az igazgató. – Kis fesztiváloknak egyre nehezebb volt pályázati támogatáshoz jutni, hiszen a nagyok mind elvitték az egyre szűkülő forrásokat. Az „addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér” elv alapján karcsúsítottunk, és még az idén is kistérségi szinten rendezzük a nyári programsorozatot.

Még kevesebb

– Lesz-e továbbra is forrás arra, hogy bármilyen méretben és léptékben is fesztiválozzunk? – teszi föl a kérdést Kércsi Tibor. – Félek, hogy még nehezebb lesz a helyzet, és még kevesebb pénz jut majd a kultúrára. Pedig változatlanul lényegesnek tartom a kezdeti években, általam megfogalmazott gondolatot: fontos, hogy ez a szegény vidék, mely szponzorokban is szegény, rendszeresen megrendezhesse az Abaúji Művészeti Fesztivált. Egyre többen látjuk és valljuk, hogy ennek a gazdaságilag lemaradt térségnek egyedül a kultúra, az idegenforgalom és az értékes programokkal megspékelt, felöltöztetett természeti és építészeti környezetben rejlő vonzerő jelenthet kitörési pontot – fogalmazott az igazgató.

- ÉM-

Júliusi program

Július 1. Encs, Millenniumi Parkszínpad

20.30 Valahol Európában

A Kassai Thália Színház előadása

 

Július 8. Forró, általános iskola

20.00 35 éves a forrói Hernádvölgye Néptánccsoport

Jótékonysági batyus bál a tánccsoport javára

 

Július 9. Forró, általános iskola

13.00 Kézműves foglalkozásaok

15.00 Folklórműsor és aratóünnep

18.00 Operettgála

 

Július 9. Encs, Millenniumi Park

Bográcscsata, egész napos főzőverseny

 

Július 22. Garadna, sportpálya

Sport és szórakoztató programok

 

Július 22. Gibárt

Egész napos falunap

 

Július 22. Encs, Millenniumi Parkszínpad

21.00 Ezeregyév

Az Experidance Tánctársulat előadása

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!