Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.16. 11:57

Árvízi kárelhárítás: Jól is, rosszul is

Komlóska - A nagyberuházások jól állnak, de a vis maioros kárelhárításban nagy a helybenjárás.

Komlóska - A nagyberuházások jól állnak, de a vis maioros kárelhárításban nagy a helybenjárás.

Nagyon sok megyénkbeli települést érint a probléma, de most Köteles László, Komlóska polgármestere nevesítette és adott megoldási javaslatot. Ahogy ő fogalmazott "augusztus 11-én robbanhat a vis maior bomba, mert akkor van múlt évi árvizes káresemények helyreállítási pályázatainak végrehajtási határideje, az eltelt egy év viszont kevés volt az előkészületekhez, az engedélyek beszerzéséhez és a beruházás végrehajtásához.

Komlóska példája

Példaként saját településének esetét hozta fel. Komlóskát ugyanis tavaly tavasszal az esőzések miatt több alkalommal elöntötte a víz. Az ennek nyomán keletkezett jelentős károk enyhítésére összesen tizenhárom vis maior pályázatot nyújtottak be és kaptak is. "A munkálatok egy része vízjogi engedélyköteles tevékenység. A tavaly augusztusban kézhez kapott értesítés után az önkormányzat határozott az engedélyes tervek elkészíttetéséről. A szükséges egyeztetéseket követően idén március 30-án nyújtottuk be a vízjogi engedély iránti kérelmet az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz. Az engedély kiadását a hatóság a szakhatósági engedélyek beszerzését követően várhatóan ez év augusztusában tudja teljesíteni" – mondta a településvezető hozzátéve: "Csak a vízjogi engedély kiadását követően tudjuk megindítani a közbeszerzési eljárást, azaz it figyelembe véve legkorábban 2011. októberében kezdődhetnének a helyreállítási munkálatok, azonban az időjárási viszonyok ismeretében csak a jövő év júniusában, júliusában történhetne munkavégzés."

Köteles László elmondta azt is, hogy az Ékövízigtől kapott tájékoztatás szerint a nagyon sok önkormányzat került hasonló helyzetbe az engedélyezési eljárások elhúzódása miatt.

Szükséges a módosítás

Komlóska polgármestere saját település példáján okulva levelében a Pintér László belügyminisztert, hogy kezdeményezze a jelenleg hatályos vis maior tartalék felhasználásának szabályairól szóló rendelet módosítását úgy, hogy a 12 hónapos elszámolási határidő helyett a helyreállítás befejezését követő 22 munkanap, de legkésőbb a miniszteri döntést követő 24 hónap legyen a határidő. A változtatáshoz még az augusztusi határidő előtt kormánydöntés lenne szükséges. Ming megtudhattuk a belügyi tárca vezetőjának írt levelet Tállai András belügyminisztériumi önkormányzati államtitkár, és a javaslatot támogatja dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke és Hörcsik Richárd, térségi országgyűlési képviselő.

- ÉM-SZB -

Már a gátépítés finisében járnak

A Sajó-mentén – Felsőzsolcán, Ónodon és Nagycsésen folyó árvízvédelmi nagyberuházások megkezdédését nem hátráltatták az engedélyezésekkel kapcsolatos problémák, hiszen a kormány által elrendelt vészhelyzet azt is jelentette, hogy a tervezett fejéesztésekkel kapcsolatos hatósági munka előnyt élvezett minden más enegdélyelbírálással szemben. Ennek is köszönhető, hogy már hetekkel ezelőztt elérték azt az állapotot, hogy egy tavalyighoz hasonló rekordárvíz már nem tudna kárt okozi a településeken élők ingatlanjaiban. Természetesen még nincs kész mindenütt a gát, mindhárom településen a finiséhez közeledik a munka, de az ott élők árvízvédelme már biztosított.

 

 

 

 

 

Épülő gátak

Felsőzsolca: 6 kilométer   

Ónod: 2,2 kilométer

Nagycsécs: 1,1 kilométer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!