Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.05. 06:46

Borsodnádasd ünnepelt

Borsodnádasd, Ózd - Borsodnádasd várossá nyilvánításának 10. évfordulója jegyében tartották meg a Nádasd Települések Találkozóját és a Molnárkalács Fesztivált a sportpályán julius 1-3 között. Még Fürjes Pál Ózd város polgármestere is megmutatta a molnárkalácssütés tudományát.

Borsodnádasd, Ózd - Borsodnádasd várossá nyilvánításának 10. évfordulója jegyében tartották meg a Nádasd Települések Találkozóját és a Molnárkalács Fesztivált a sportpályán julius 1-3 között. Még Fürjes Pál Ózd város polgármestere is megmutatta a molnárkalácssütés tudományát.A rendezvény fővédnöke Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára volt. A védnöki teendőket Ríz Gábor országgyűlési képviselő, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke látta el.

A molnárkalács receptje

Fél kilónyi lisztbe 1-2 evőkanál zsírt,2 dl tejfölt és kb. fél liter cukros vagy mézes tejet keverünk.Tálban simára ki kell dolgozni, hogy jó sima, lágy legyen a tészta.Van, aki ezt még este bekavarja, hogy reggelre édesebb legyen.

A sütővasat mindkét oldalon át kell melegíteni. Régen a kemencébe tartották, vagy a tűzhely tetején lévő karikákat levéve dugták be a vasat a lángba. Sütés közben is fordítgatni kell az oldalakat, hogy mindkét oldalon egyenletesen süljön. Sütés előtt és néha közben is, hogy a tészta ne ragadjon a vashoz, és ne tapadjon a mintázathoz, villára szúrt szalonnadarabbal kell megkenni a forró vasat. Így mindig a szükséges mennyiség olvad ki a szalonnából, és nem csöpög a zsír a vasból.

Vizes evőkanállal a tányér közepébe kell tenni egy kanálnyi masszát, majd a vas szárait fokozatosan összecsukva a tűzbe tartani. Ízlés szerint lehet világosabbra és sötétebbre sütni a kalácsot. A vasat szétnyitva a tésztát forrón egy tálba helyezzük.

Ma már divatosabb az egészen világosra sütött kalácsot fakanál nyelére még forrón feltekerni, így cső alakú tésztát kapunk, de a díszítés így értelmét veszti.

Kerékgyártó Mihály



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!