Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.02. 13:26

Jegyzet: Statisztika és valóság

<em>A szakemberek azt mondják, hogy a tavaly nyári, sok keserűséget okozó megyénkbeli <strong>árvízhez </strong>hasonló <strong>árhullám </strong>átlagos visszatérési ideje – a matematikai-statisztikai vizsgálatok szerint – megközelítőleg 500 esztendő</em> - <strong>Szaniszló Bálint jegyzete.</strong>

A szakemberek azt mondják, hogy a tavaly nyári, sok keserűséget okozó megyénkbeli árvízhez hasonló árhullám átlagos visszatérési ideje – a matematikai-statisztikai vizsgálatok szerint – megközelítőleg 500 esztendő - Szaniszló Bálint jegyzete.

Ezt a rendkívüli terhelést egy rendeltetésszerűen 100 éves visszatérésű terhelések fogadására felkészített védmű-rendszer szenvedte el. Az eredményét ismerjük. A Sajón ezt megelőzően 1974. októberében alakult ki egy olyan árhullám, amely akkor az addigi legnagyobb vízszinteket eredményezte.

Árvízvédelmi szempontból tehát a Sajó völgyében csaknem 36 év telt el viszonylagos nyugalomban. A tavalyi első – májusban levonuló – árhullám az 1974-eshez hasonlóan folyt le, a nagy bajt a júniusi okozta, amely fittyet hányt a korábbi forgatókönyvekre. Volt egy bökkenő. Az elmúlt másfél évtizedben ugyanis az ominózus ártét vízlevezető képessége megváltozott. Többek között azzal, hogy terjedelmes építmények álltak a lefolyni próbáló áradat útjában és eltérítették azt.

Stisztikai adatok és a valóségból szerzett tapasztalatok sorjáznak egymás mellett és mindkettőnek megvan a maga igazsága. A nagy-nagy igazsága azonban azoknak van meg, akik lakóházuk, vagyontárgyaik elvesztésével élték meg az áradatot. Számukra nem az adathalmaz, hanem a település határában húzódó gát jelenti a kézzel fogható biztonságot.

- Szaniszló Bálint -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!