Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.25. 09:44

Sírgyalázás pár forintért

Ózd - A bennük található vasért már a sírokat is szétverik a vandál fémtolvajok.

Ózd - A bennük található vasért már a sírokat is szétverik a vandál fémtolvajok.

A fémgyűjtésből élők már a halottakat sem tisztelik; Ózdon, a Cserdalápi temetőben a műkő síremlékek megerősítését szolgáló néhány méter drótért képesek szétverni a sírokat. A temetői lopások Ózdon sem elterjedtebbek, mint másutt, a tolvajok főleg a hozzátatozók táskáit, értéktárgyait lopják el, míg ők az elszáradt virágokat a hulladéktárolóhoz viszik, és alkalmanként a sírok fémdíszeit is le-lefeszegetik. Az sem ritka, hogy a síremlékeken frissen elhelyezett vágott, vagy kiültetett töves virágnak kel lába. Mint egy ózdi olvasónk mondta, ez nem új jelenség, húsz év óta folynak az ehhez hasonló temetői lopások, és mivel a hozzátartozók az utóbbi időben már nem is jelentik be a vérlázító bűncselekményeket – minek, ha a tettes minduntalan ismeretlen marad? –, a tolvajok egyre szemtelenebbek.

Kamerával védekeznek

Molnár Ákos, az Ózd hét önkormányzati temetőjét üzemeltetető temetőgondnokság vezetője elmondta, a sírkerti lopások valóban sok gondot okoznak. A tolvajok nem csak a síremlékeket rongálják meg, vagy azokról lopják a virágot, de a temető infrastruktúráját is rombolják. Az Ózd belvárosához legközelebb lévő Gyári temetőt körülvevő villanypásztort például egy hét alatt lopták el. A temetőgondnokság ezért újabb módszerekkel igyekszik biztonságosabbá tenni a temetőket. A most újfent körülkerített Gyár úti sírkertbe kamerarendszert telepítettek. Ennek segítségével már fogtak virágtolvajt is, de ami lényegesebb: amióta kamerák figyelnek, kevesebb rongálás történt a temetőben. A sikeren felbuzdulva azt tervezik, hogy valamennyi kezelésükben álló temetőt felszerelik a biztonsági rendszerrel.

Erre szükség is van, hiszen az elhagyatott sírkertekből bármit ellopnak: tavasszal harminc tuját ültették el a Táblási temetőben – néhány napon belül valamennyit ellopták, valószínűleg megrendelésre. A Cserdalápi – már lezárt – temetőben megrongált sírokról a gondnok is tud, értesülései szerint a hozzátartozók a rendőrségen is feljelentést tettek. Itt, a Farkaslyuk felé vezető út mentén elhelyezkedő sírkertben már csak rátemetést engedélyeznek, ezért sokkal kisebb a forgalom, mint más temetőkben.

Vandálok, kalapáccsal

Talán éppen ezért esett a közelben lakó fémtolvajok prédájául, akik vandál módon szétverték a sírokat, hogy a bennük lévő betonacélhoz, pár méter dróthoz hozzájussanak. Ott jártunkkor hat olyan síremléket találtunk, aminek a fedlapját tenyérnyi darabokra törték, és számos más síron is látszottak a tolvajok működésének nyomai. Hol egy keresztet, hol egy vázát vertek szét. Az egykor virágzó bányászkolóniának otthont adó, ma gettóvá züllött Bánszállás temetője sincs jobb helyzetben, itt a síremlékek fejrészét csak azért ledöntögetik a tolvajok, hogy a rögzítésükül szolgáló három, alig tíz centi hosszú betonacéldarabot megszerezzék.

A sírrongálások ügyében indult nyomozás állásáról Molnár Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője későbbre ígért tájékoztatást.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!