Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.20. 12:40

Fiatalok, vissza a moziba!

Miskolc - Hogyan lehetne a fiatalokat visszaszoktatni a moziba? Konferencia kezdődik...

Miskolc - Hogyan lehetne a fiatalokat visszaszoktatni a moziba? Konferencia kezdődik...

Van aki ellógott róla, sokan végigvihogták a filmet, ez volt a jellemző, amikor az egész iskola átvonult a közeli moziba, hogy megnézzen egy-egy fontosabb filmalkotást. Ma már ennyi sincs, az iskolák zöme nem viszi a diákjait moziba – nincs benne a tantervben.

Az előző megoldás sem volt jó, de ami most van, az sem, jegyezte meg Bíró Tibor, a Jameson CineFest, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója. Az elmúlt években teljesen megszakadt a kapcsolat az iskolák és a mozik között – a mozisok próbálkoznak, de az iskolák nem reagálnak rá – holott a tőlünk nyugatabbra lévő országokban jól működő állami modellek vannak.

Ezért jött az ötlet, hogy konferenciát rendezzenek „Fiatalok és a mozi” címmel a fesztivál idején, egyrészt azért, hogy bemutassák, máshol hogyan csinálják, másrészt a nem titkolt céllal, hogy hátha hozzájárulhat a kerekasztal-beszélgetés ahhoz, hogy itthon is változzon a helyzet. Mert jelenleg, a számítógép és a DVD-k korában szinte nincs is moziélménye a fiataloknak.

Jól működő program

A három napos program házigazdája a miskolci art-mozikat működtető Cine-mis Nonprofit kft., melynek Bíró Tibor az ügyvezető igazgatója.

– A tavalyi fesztiválon már tartottunk konferenciát a mozisok részére – mondta lapunknak – akkor a digitalizálás volt a középpontban, a rendezvényt az Europan Cinemas támogatta. Az idén is támogatásukról biztosították a rendezvényünket.

A konferenciára meghívtak több olyan előadót is, akiknek országában jól működik az említett program, így érkezik előadó Nagy Brittaniából, Cseh- és Németországból, valamint Franciaországból is. Bíró Tibor a külföldi konferenciákról ismeri őket, és előljáróban elmondta, számára kiderült, ezekben az országokban a tanterv részeként filmlistákat juttatnak el az iskolákba, onnan választják ki az intézmények azt a néhány filmet, amit kötelezően meg kell a diákoknak nézniük.

Kötelező két film

– Franciaországban például két film, egy nemzeti és egy európai klasszikust kell választania a pedagógusoknak a listáról. A filmekhez háttéranyag és munkafüzet is tartozik – magyarázta a szakember. Megjegyezte, a régi magyar rendszer (az említett, miszerint akár négyszáz gyereket is beültettek egyszerre a mozikba) helyett szerinte kisebb csoportokban lenne értelme a programnak (erre például a miskolci Uránia vagy Béke mozik teljesen alkalmasak), a gyerekeket felkészítenék előtte, és utána is meg tudnák az iskolában beszélni a látottakat.

A ma kezdődő konferencián a külföldi előadókén kívül a magyar helyzetről is lesz majd előadás, mindez vitaindítóként. A rendezvényre meghívták a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakemberét is, aki adott esetben kérdéseket is feltehet az előadóknak: hátha a mostani helyzet megváltozása lehet a miskolci konferencia következménye.

ÉM-HM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!