Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.16. 17:24

Hoffmann Rózsa Miskolcon - Ingyen tankönyv, szigorúbb érettségi

Miskolc - A pedagógusok többet fognak dolgozni, de a fizetésük is több lesz, mondta Hoffmann Rózsa államtitkár.

Miskolc - A pedagógusok többet fognak dolgozni, de a fizetésük is több lesz, mondta Hoffmann Rózsa államtitkár.

– Meg kell újítani a jelenlegi közoktatási törvényt annak érdekében, hogy véget vessünk a pénzügyi, gazdasági és morális válságnak, ami miatt sokan elhagyják hazánkat, és nem is jönnek vissza – hangsúlyozta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár Miskolcon, a csütörtök délután megtartott megyei tanévnyitó vezetői értekezleten. Az értekezlet egyben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatási Államtitkárság országjáró körútjának első állomása volt. Az államtitkár úgy folytatta: a törvényt meg kell újítani az ország felemelkedéséért, versenyképességért, és azért is mert mára az ország kettészakadt.

Nagyobb szerep

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: az oktatási rendszer ezentúl nem szolgáltatás, hanem közszolgálat lesz, melynek működtetése a magyar állam feladata. A készülő köznevelési törvény tartalmával kapcsolatban ismertette: a jövőben az állam nagyobb szerepet kap a közoktatásban. Az iskolák fenntartási jogát azonban az önkormányzat visszakérheti a kormányhivatallal kötött szerződés alapján. A jövőben nagyobb hangsúlyt kell fordítani az erkölcsi nevelésre, mutatott rá Hoffmann Rózsa, mert az elmúlt évek értéksemlegessége miatt a gyerekek nem tudják eldönteni, hogy mi a jó és mi a rossz. Az új köznevelési törvény sarkalatos pontja lesz a tartalmi szabályozás, emelte ki az államtitkár, a jelenlegi törvényből ugyanis ezt kivették. A Nemzeti alaptantervre többféle kerettanterv épül majd, ezek közül választhatnak az iskolák. Egy-egy kerettantervhez egy-egy tankönyvcsomag tartozik, így teremtik meg a tartós tankönyvek rendszerének a lehetőségét. Az államtitkár kijelentette: a tartós tankönyv nem kerül majd pénzbe a szülőknek, mivel azok ingyenesek lesznek, a diákok az iskolától kölcsönözhetik ki azokat.

Gyenge színvonal

Szükség van az új érettségi rendszer kidolgozására is, jelezte Hoffmann Rózsa, a középiskolai záróvizsga színvonala ugyanis hazánkban rendkívül gyenge. Egyetemi oktatók számolnak be arról, hogy a bölcsészhallgatók nem tudnak helyesen írni, és a műszaki karokon felzárkóztató foglalkozásokat kell a diákoknak tartani, mert nem ismerik az alapvető matematikai tételeket sem.

Az oktatási államtitkárság a felzárkóztatást is kiemelt feladatnak tekinti. Ezért 3 éves kortól kötelező lesz az óvoda 2014-től. Hoffmann Rózsa megjegyezte: bár ehhez 25 ezer új óvodai férőhelyet kell létesíteni az országban.

Több munka, több pénz

A pedagógus hivatás presztízsének javítását szolgálja a pedagógus életpálya-modell. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a jobb anyagi megbecsülésért azonban többet is kell majd a nevelőknek dolgozniuk. Munkaidejük 80 százalékát az iskolában kell tölteniük azért, hogy a gyerekek is bent lehessenek egész nap az iskolában. A kötelező órák számának emeléséről azonban nincs szó, mutatott rá az államtitkár.

ÉM


Miskolc - A készülő, új köznevelési törvény szakít az értéksemlegesség hamis mítoszával, s az értékelvű tanítással visszaállítja a tudás, a szorgalmas munka és a becsület rangját – jelentette ki Dr. Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkár Miskolcon, az ITC-székházban rendezett megyei tanévnyitó vezetői értekezleten, úgy folytatva: az új köznevelési törvény a felzárkóztatást és a tehetséggondozást egyenrangú feladatként kezeli.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!