Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.16. 16:06

Maradjon Földes vagy sem?

Miskolc - Átneveznék a Földes Ferenc Gimnáziumot, a tervek szerint Széchenyi István lenne a névadó. A frakcióvezetők véleményét kérdeztük a névváltoztatásról.

Miskolc - Átneveznék a Földes Ferenc Gimnáziumot, a tervek szerint Széchenyi István lenne a névadó. A frakcióvezetők véleményét kérdeztük a névváltoztatásról.

Maradjon Földes vagy sem?

A Földes Ferenc név megváltoztatását támogathatónak tartjuk. Ez egy régi civil kezdeményezés, ami arra irányul, hogy a magyar történelemben ismeretlen, kommunista újságíró neve helyett, ez a patinás gimnázium hosszú idő után újra egy patinás nevet viseljen, Széchenyi Istvánét. Fontosnak tartjuk, hogy a hatályos miniszteri rendelet is a kiemelkedő tevékenysége alapján ismertté vált személy nevét jelöli meg első soron a névhasználat szabályozása során.   

Dr. Kiss János (Fidesz)

frakcióvezető

 

A Széchenyi 56 Emlékbizottság a Széchenyi név újrafelvételéért 1990-től küzd. Ezt a kérésüket mindig is jó néven vettem, támogattam. Nagy mulasztásnak tartom, hogy erről csak most, 2011-ben beszélünk, hiszen már a 90-es évek elején dönteni kellett volna a névváltoztatásról. Azért is, mert az 1950-es évek elején, a Rákosi diktatúra éveiben kényszerítették rá, miniszteri utasítással, az iskolára, hogy vegye fel Földes Ferenc nevét. A KDNP támogatja a névváltoztatást, melynek már 1990-91-ben meg kellett volna történnie.

Molnár Péter (KDNP)

frakcióvezető

 

Értelmetlennek tartom a névváltoztatást, úgy is, mint régi földeses diák. A gimnázium ezen a néven vált az ország egyik legjobb, leghíresebb, legismertebb középiskolájává. Nem beszélve arról, hogy Széchenyi Gimnáziumból nagyon sok van az országban. Véleményem szerint a névváltoztatás egy pótcselekvés a városvezetés részéről, azért, hogy az érdemi kérdésekkel addig se kelljen foglalkozniuk. Arra kellene például megoldást találniuk, hogy a Földesben és más intézményekben ne legyen szükség megszorító intézkedések bevezetésére.

Dr. Simon Gábor (MSZP)

frakcióvezető

 

A Jobbik frakciója a leghatározottabban támogatja a Földes Ferenc nevét viselő iskola átnevezését Széchenyi István Gimnáziumra. Nem értjük, hogy fordulhat elő az, hogy a „rendszerváltás” után húsz évvel Miskolc belvárosában egy országos hírű oktatási intézmény még mindig egy kommunista ideológus nevét hirdeti. Széchenyi a legnagyobb magyar volt, a Magyar Tudományos Akadémia alapítója, a Batthyány-kormány minisztere. Földes Ferenc a 100 millió halálos áldozatot követelő kommunizmus élharcosa. Semmi keresni valója nincs Miskolc életében.

Szegedi Márton (Jobbik)

frakcióvezető

[poll id="48"]

ÉM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!