Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.12. 16:23

Jöhet az esőzés, nem lesz árvíz

Miskolc - Pályázati forrásból rendezik a Szinva-patak árvizes szakaszait.

Miskolc - Pályázati forrásból rendezik a Szinva-patak árvizes szakaszait.

Ha nagy mennyiségű eső hullana Miskolcra, akkor sem öntené el a Szinva a várost: a mederszabályozási munkák elvégeztével a patakon esetlegesen bekövetkező árvízi hullámok biztonságosan továbbvezethetőek lesznek, mondta az Észak-Magyarországnak Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője.

Az elmúlt évek (2006, 2010) heves, monszunszerű esőzései következtében több árhullám is levonult a patakon, melyek súlyos elöntéseket, árvizeket okoztak főleg a rendezetlen, földmedrű szakaszokon Diósgyőr és Majláth városrészekben. A további árvizek elkerülése érdekében nyújtott be a miskolci önkormányzat pályázatot az Észak-Magyarországi Fejlesztési Ügynökségnek. Az elvégzendő munkákra 195 millió forintot nyert a város. Az érintett területeken (Papír utca-Csóka utca, illetve a Márton bíró utca-Pálma utca között), közel 700 folyóméteres patakszakaszokon az idén tavasszal indultak el a mederszabályozási munkák, és december 15-én fejeződnek be.

Vis maior pályázat

– A tavalyi árvizek után szükségessé vált a Köztársaság utca mögötti, illetve a Vár utcai közlekedési híd közötti patakmeder árvízi biztonságba helyezése, ezért Miskolc egy újabb pályázatot nyújtott be a fejlesztési ügynökség részére – mondta Dobos Tímea. 100 milló forintot nyert az önkormányzat. A kiviteli munkák a támogatási szerződés megkötése és a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után indulhatnak, előreláthatólag jövő tavasszal.

A tavalyi májusi, júniusi esőzések Lillafüred, Alsó- és Felsőhámor, Majláth, Diósgyőr, Bükkszentlászló és Pereces városrészekben is súlyos problémákat okoztak. A patakokban a megnövekedett vízhozam hatására medertámfalak mosódtak el, dőltek ki, szakadtak a mederbe. Az árvizek következtében ingatlanok és ingóságok kerültek víz alá, melyek megrongálódása során felbecsülhetetlen károk keletkeztek mind magáningatlanokban, mind önkormányzati utakban, támfalakban és vizilétesítményekben. Az árvízi károk helyreállítására négy vis maior pályázatot nyújtott be az önkormányzat a Belügyminisztérium részére.

Kárelhárítási munkák

A kárelhárítási munkák még a 2010. év őszén elkezdődtek a Szinva-patakon, melyek mederkotrási és mederszelvény helyreállítási munkákból álltak 100 millió forint értékben, illetve Bükkszentlászló, Lillafüred, Alsó-és Felsőhámor területén, ahol a beszakadt medertámfalakat állították helyre, erre közel 150 millió forintot kellett költeni.

Az idén szeptemberben elkezdődtek a további helyreállítási munkák a Szinva-patakon( Kiss Ernő utca, Petőfi utca, Nagyváthy János utca, Vasgyári utca, Acél utca, Rigó utca, Vasgyári zsilip, Csóka utca, Hetedik utca, Nyolcadik utca), a Pereces-patakon (Cséti Ottó tér, Bellervölgy utca), a Köpüsvölgyi-patakon, a Lyukó-patakon, a Pecérvölgyi árok és a Tatár árok területén. A kiviteli munkák mederburkolat helyreállítási, mederkotrási, árokburkolási és tisztítási feladatokból állnak, és 125 millió forintba kerülnek.

ÉM-HM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!