Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.26. 16:23

Körúton a Nemzeti Roma Stratégia

Miskolc - Szerdán négy megye érdeklődői számára szerveztek társadalmi vitafórumot Miskolcon.

Miskolc - Szerdán négy megye érdeklődői számára szerveztek társadalmi vitafórumot Miskolcon.

Három héttel meghosszabbították a Nemzeti Roma Stratégia társadalmi vitájának az időtartamát. Ezalatt a Partners Hungary Alapítvány on-line konzultációt és regionális fórumokat szervezett a tervezetről, három helyszínen, ahová roma szervezeteket is meghívtak. Szolnok (ide invitálták többek között a Hajdú-Bihar megyebelieket) és Kaposvár után szerdán Miskolcon tartottak fórumot, melyre Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is várták az érdeklődőket.

Végül 3 megyéből összesen 20-an jelentek meg, köztük önkormányzati testületek vezetői és tagjai, civil és roma szervezetek képviselői, továbbá a Miskolci Egyetem hallgatói. A Stratégia 4 meghatározó témáját (oktatás, foglalkoztatás, egészségügyi ellátás és lakásviszonyok) 4 külön szekcióban (4 asztalnál) tárgyalták meg. A délelőtt a problémafelvetésé volt, a délután pedig a lehetséges megoldások „begyűjtéséé”, amit a négy asztaltársaság „plenáris ülésén” a tapasztalatok összegzése követett.

Egy falu - egy telep

Dr. Herbai István projektvezetőt, egyben a lakhatási szekció vezetőjét „félidőben” sikerült megszólaltatnunk.

– Mint a másik két korábbi helyszínen, itt is felmerült a telepek sorsa, ennek kapcsán pedig megoldásként a telepek felszámolása. Viszont itt, Miskolcon egy másik megoldást is felvetettek, nevezetesen a teleprehabilitációt. Ugyanis helyi sajátosságként rámutattak, hogy vannak települések, ahol szinte kizárólag romák élnek, azaz az egész falu egy telepnek tekinthető, egy egész település egy szegregátum - emelte ki dr. Herbai István.

Alulról fölfelé

A rendezvény másik érdemi részeredményeként beszélt arról: a nagy nemzeti stratégia mellett a régióknak, a kistérségeknek (vagy településbokroknak), településeknek szintén meg kell alkotniuk a maguk romastratégiáját, méghozzá a helyben élők megkérdezésével. Sőt, a nemzeti romastratégiát ezekből helyi stratégiákból kellene felépíteni, méghozzá alulról fölfelé építkezve.

A projektvezető elmondta: a Partners Hungary Alapítvány november 7-re tervezett zárókonferencia keretében szeretné összegezni a 3 konzultáció összefoglalóját, amelyet a honlapjukon is elérhetővé tesznek.

 

Konkrét intézkedéseket várnak

A Roma Keretstratégiát 2011. májusban fogadta el Brüsszelben az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsa. A tagállamoknak az év végére el kell készíteniük és be kell nyújtaniuk az Európai Bizottsághoz a nemzeti romastratégiát. A nemzeti stratégiáknak konkrét intézkedéseket kell tartalmazniuk a romák társadalmi integrációjának növelése érdekében. A nemzeti romastratégiáknak négy területen kell eredményeket elérnie: az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügyi ellátás és a lakásviszonyok javításában. A keretstratégia leszögezi, hogy a roma népesség helyzetének javítása érdekében küzdeni kell a diszkrimináció és a szegregáció ellen is. 

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Szászfalvi László az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke részvételével tartotta 2011. szeptember 26-án alakuló ülését a Roma Koordinációs Tanács, amelyen áttekintették a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási és Roma Stratégia általános céljait és tartalmát. A Roma Koordinációs Tanács közreműködésével az alakuló ülést követően indult el a Stratégia társadalmi vitája.


Írásban is

A társadalmi egyeztetés 2011. szeptember 28-ától vette kezdetét, melynek anyagai elérhetők a kormányzati portálon, illetve a Felzárkózásért Felelős Államtitkárság tematikus honlapján. Az észrevételeket 2011. november 9-ig várják a [email protected] email-címre.

 

ÉKN-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!