Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.07. 16:43

MSZP: Összeomolhat a térség energiaszektora

Miskolc - Rugalmatlanok a kormány intézkedései az energiatemelő cégekkel kapcsolatban.

Miskolc - Rugalmatlanok a kormány intézkedései az energiatemelő cégekkel kapcsolatban.

A kormányzat „tehetetlenkedésről, rugalmatlanságról” tesz tanubizonyságot a térség egyik fontos villamosáramot előállító társasága, AES Borsodi Energetiai Kft.-vel kapcsolatban – vélekedett sajtótjékoztatóján Kovács Tibor szocialista országgyűlési képviselő, a Parlament Gazdasági és informatikai bizottságának tagja.

Mint elmondta a társaság júniusban bezárta tiszapalkonyai és berentei erőművét és a dolgozók negyedéve nem kapnak fizetést. Az AES értékesíteni kívánja az erőműveket, de a Magyar Energia Hivatal lassú ügymenete miatt ez meghiúsulni látszik és elkerülhetetlenné válik a társaság felszámolása. A dolgozók így mégkésőbb számíthatnak elmaradt bérük kifizetésére.

Kovács Tibor a kormány energiapolitikáját bírálta

Elmondása szerint – mivel a hazai villamosenergia-igény 40 százalékát importból fedezik – a hazai áramtermelő erőművek – így a tiszaújvárosi Tisza II. erőmű – kapacitása kihasználatlan, és ezáltal a nagyon csekély kapacitás-kihasználtság miatt egyszerűen nem éri meg a befektetőnek üzemeltetni a komplexumot. Az erőmű esetleghes leállása több más térségbeli nagyvállalatot – így a TVK Nyrt.-t – is bajba sodorhatja, mert megszűnne az iparivízellátása.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!