Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.24. 17:07

Titok, miért engedték ki a „bombagyártót”

Miskolc - Lehet, hogy a férfi elmeorvosi megfigyelése zajlik – akkor viszont miért nem beszél az NNI?

Miskolc - Lehet, hogy a férfi elmeorvosi megfigyelése zajlik – akkor viszont miért nem beszél az NNI?

Múlt héten pénteken saját információi alapján a Terrorelhárítási Központ (TEK) házkutatást tartott egy Miskolc, Klapka úti társasház egyik lakásában, ahol lefoglaltak egy félkész robbanószerkezetet. A TEK-től kapott információink szerint az akció nem bizonyult vaklármának, a tűzszerész szakértő elsődleges véleménye szerint a „bomba”, elműködtetés esetén, alkalmas lett volna emberi élet kioltására. Éppen ezért meglepő, hogy a gyilkolásra alkalmasnak ítélt berendezés megalkotóját, egy harminc éves miskolci férfit kihallgatása után nem sokkal szabadon engedték a Miskolci Rendőrkapitányságról, ahová a TEK előállította.

Nincs válasz

Megpróbáltunk utánajárni, mi indokolta, hogy a „bombakészítő” sem őrizetbe, sem előzetes letartóztatásba nem került, de kérdéseink az ügyben eljáró és elképesztően szűkszavúnak mutatkozó Nemzeti Nyomozóirodától (NNI) válasz nélkül pattantak vissza. Korábban Bartha László, az NNI szóvivője azt nyilatkozta lapuknak, hogy a férfivel szemben nem álltak fenn az őrizetbevétel feltételei. Mivel a fiatalember többszörösen büntetett előéletű, és jelenleg is folyamatban van ellene egy eljárás robbanóanyaggal visszaélés miatt – tehát a bűnismétlés lehetősége fennáll – Bartha László szavai elgondolkodtatók. Ismét megkérdeztük, mi a szabadítás oka, mire az NNI sajtószolgálatától elküldték azt a közleményt, amit pénteken délután adtak ki a TEK-kel közösen, és már akkor sem tartalmazott semmi újdonságot.

Azt a kérdést is feltettük, hogy valódi fenyegetést jeletett-e a férfi tevékenysége, az általa előállított szerkezet, vagy csak vaklárma volt az egész bombaügy – amit alátámasztana a férfi szabadon bocsátása –, de az NNI-től erre sem kaptunk választ. Mint ahogy arra sem, milyen robbanószert (robbanásra „hajlamos”, szabadforgalmú anyag, esetleg az iparban, hadászatban használt robbanószert vagy kereskedelmi forgalomban lévő anyagokból házilag gyártottat?) használt a férfi? Már meg sem lepődtünk, hogy választ erre a kérdésünkre sem kaptunk.

Miért lehet szabadon?

Segítségül hívtuk prof. dr. Farkas Ákost, a Miskolci Egyetem Állam és Jogtudományi Karának Büntető Eljárásjogi és Büntetésvégrehajtási Jogi Tanszékének vezetőjét. Mint a professzor elmondta, a szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható személy bűnügyi őrizetbe helyezhető, ha vele szemben az előzetes letartóztatást is várhatóan elrendelik.

A férfi ellen indított eljárás szabadságveszéssel sújtható, és mivel hasonló ügyben már eljárás alá vonták, aligha lehetne vitatkozni azzal, hogy újrakezdheti a robbanóeszköz-készítést, amitől egyébként a környékén lakók tartanak is. Arra a felvetésünkre, hogy talán nyomozástaktikai okból engedte szabadon az NNI a férfi – például, hogy elvezesse a nyomozókat a robbanószer szállítójához –, Farkas professzor rábólintott, nem kizárt, hogy ez, vagy esetleg egy vádlakú állhat a háttérben, bár ez utóbbihoz ügyészre mindenképp szükség lenne, az ügyészséget pedig meg sem szólította a nyomozóhatóság, mielőtt szabadon engedte a férfit.

„Elképzelhető, hogy valamilyen büntethetőséget kizáró ok lehet a háttérben”, jegyezte meg Farkas professzor. Ha a férfi kóros elmeállapotban követte el a bűncselekményt, az már büntethetőséget kizáró ok lehet, de ezt elmeorvos szakértőnek kell kimondania. Ehhez viszont meg kell figyelni, ami kétféleképpen történhet: szabadlábon hagyása mellett vagy előzetes letartóztatása mellett az Igazságügyi Elme Megfigyelőben (IMEI). Ezen a vonalon haladva sincs kizárva tehát, hogy a férfit egészen egyszerűen azért engedték szabadon, mert már most korlátozottan cselekvőképes – ez esetben viszont rejtély, miért titkolózik az NNI?

ÉM-SZP


„Féltem a fiam, és az egész családot”, mondta a szikszói Barnóczki Lászlóné, akinek a fia lakik ugyanabban a lépcsőházban, ahol a bombagyárost elfogták – és ahová visszaengedték.


Az indítószerkezet már készen volt, és a szükséges robbanóanyaggal is rendelkezett a férfi.


Egy szódásszifon méretű, házilag gyártott félig kész bomba volt annak a miskolci tízemeletes panelháznak az egyik lakásában, amelyből kiköltöztették a lakókat péntek délelőtt – értesült az MTI Hírcentrum.


Ideiglenesen el kellett hagyniuk otthonaikat egy Klapka úti társasház lakóinak.


Olyan házilag készített szerkezetet találtak a rendőrök Miskolc avasi városrészén, a Klapka utca 30. szám alatt egy férfi lakásában pénteken, amely alkalmas lehet robbantásra, akár emberi élet kioltására, ezért a férfit a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a városi kapitányságra előállították – tette közzé a rendőrség a police.hu honlapon.


2011. október 21-én a reggeli órákban a Terrorelhárítási Központ (TEK) – a birtokába került információk alapján – Miskolcon, az avasi lakótelep egyik Klapka utcai házánál elfogott egy 30 éves miskolci férfit.


Kiköltöztetik a lakókat Miskolcon, az avasi lakótelepen lévő, Klapka utca 30. szám alatti tízemeletes panelházból, ahol robbanószerkezet után kutatnak a szakemberek.


Nagy erőkkel vonultak ki rendőrség, a mentő, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a terrorelhárítás munkatársai az avasi Klapka György utca egyik lakásához pénteken reggel. A Borsod Online helyszíni tudósítása!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!