Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.11. 09:01

Zöldebb és olcsóbb energia

Kistokaj - Elrajtolt a kistokaji visszasajtoló kút fúrása, tavasszal indul a próbaüzem.

Kistokaj - Elrajtolt a kistokaji visszasajtoló kút fúrása, tavasszal indul a próbaüzem.

Az egy évvel ezelőtti első sikeres fúrást követően az elmúlt napokban megkezdődtek a miskolci geotermikus rendszer tervezett kútjainak második, a kistokaji kutak közül az elsőnek a fúrási munkálatai – olvashatták az Észak-Magyarországban nemrégiben. Azóta már azt is tudjuk, hogy a hónap közepén elérheti a fúrófej azt a 2000 méter körüli szintet, ahol a kitermelt víz visszasajtolása nagy hatásfokkal megtörténhet. Az első próbaüzem pedig jövő tavasszal indulhat. A további fúrások, a Miskolcig tartó csővezeték és egyéb műszaki jellegű kivitelezések miatt még jelentős munka hárul a PannErgyre és alvállalkozóira.

Az első körben

Mint az a nemrégiben tartott bejáráson elhangzott, a Mályi-Kistokaj térségében kitermelhető geotermikus forrásnak köszönhetően Miskolc az elsők között juthat olcsó és környezetkímélő energiához hazánkban. Az első körben várhatóan 10 448 avasi lakótelepi lakást és közel 200 kereskedelmi ingatlant és intézményt kapcsolnak be fokozatosan a rendszerbe. Ennek révén nemcsak környezettudatos, de az eddigieknél olcsóbb melegvíz- és távhőellátást biztosíthatnak az ott élőknek.

A tervek szerint először az avasi hőközpontig jut el a 95 Celsius fok körüli víz a mintegy 9 kilométer hosszú távvezetéken keresztül, ahol a Miskolci Hőszolgáltató (MIHŐ) Kft. hálózatába táplálják be az energiát. Emellett a PannErgy a Geo-Wendung Zrt.-vel arra kötött szerződést, hogy Mályi-Kistokaj térségében másodlagos fűtőenergiával fűtést szolgáltat a jövőben.

Mérsékelni a gázfüggőséget

Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke szerint a kistokaji geotermikus energia felhasználásával nemcsak megelőzhetővé válik a távfűtés díjának emelése, hanem a város gázfüggőségét is mérsékelni lehet, sőt munkahelyteremtő beruházások ösztönzését is szolgálhatja.

A város vezetése ugyanakkor a megyeszékhely energetikai stratégiájának egyik alappilléreként tekint a geotermikus energia hasznosítására. Nyíri László, a MIHŐ Kft. ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy a társaság célja mindezzel a szolgáltatás minőségének javítása, a működés biztonságának fenntartása, környezetvédelem és nem utolsósorban a legkedvezőbb árak elérése.

– A geotermikus energia megjelenése Miskolc távhőellátási rendszerében mérsékelheti a földgáz alapú hő- és villamosenergia termelését, olyan biztos és hosszú távú energiaforrást adhat, melynek ára kedvezőbb és szabályozottabb, mint a jelenlegi energiaforrásoké – mondta.

ÉM-UM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!