Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.01. 11:57

Buddhistát a pap nem temet?

Sajókaza - Hogyan derülhetett ki, hogy a sajókazai romák a buddhista közösséghez tartozónak vallották magukat?

Sajókaza - Hogyan derülhetett ki, hogy a sajókazai romák a buddhista közösséghez tartozónak vallották magukat?

Tíz évvel ezelőtt Sajókazán még egyetlen buddhista sem volt, a mostani népszámlálás során viszont háromszázan tartották e vallási közösséghez tartozónak magukat. Az ügyben a rendőrség is nyomoz, mert egy feljelentés szerint ez csak úgy lehetséges, ha az érintettek nem maguk töltötték ki a népszámlálási kérdőíveiket.

Orsós János, a Sajókazán működő Dzsaj Bhím buddhista közösség elnöke szerint a feljelentést az alapozza meg, hogy a közösségi házukban a hozzájuk fordulóknak segítséget nyújtottak a kérdőívek internetes kitöltésében, ám csak egyetlen helyiségben van nyomtató, így a borítékok ott voltak lerakva. Ezt láthatta meg az egyik népszámláló, aki azt vélelmezve, hogy a helyi cigányoktól a kérdőíveket összegyűjtötték, jelentette az esetet. Orsós János elmondása szerint erről szó sincs, a közösségi házban csak segítettek a hozzájuk fordulóknak, és mindig azt írták be a rubrikákba, amit ők kértek.

Közösség született

Orsós János abban sem lát semmi rendkívülit, hogy tíz éve még senki sem vallotta magát a buddhista közösséghez tartozónak, a Dzsaj Bhím ugyanis mindössze négy éve kezdte meg működését a sajókazai cigánytelepen. A közösség elnöke szerint egyébként a Dzsáj Bhímnek semmilyen kézzelfogható haszna nem származik belőle, hogy a romák egy része a közösséghez tartozónak érzi magát. Orsós János elmondta még: véleménye szerint a kérdés rosszul volt megfogalmazva – ha úgy szólt volna, hogy milyen vallású, az érintettek valószínűleg katolikusnak tartották volna magukat, de mivel azt kérdezték, milyen közösséghez tartozónak érzi magát, nem meglepő, hogy ez az eredmény született. A Dzsáj Bhím ugyanis olyan sokat tett a telepen élőkért – akik egyébként alig állnak kapcsolatban a történelmi egyházak valamelyik papjával –, hogy ők büszkén vállalják, az őket támogató közösséghez tartoznak. Orsós János pontos adatot egyébként nem tudott arról, „hányan lettek buddhisták”, de a több fórumon is megjelent háromszázas létszám körülbelül a Dzsaj Bhím által életre hívott Segítő Kéz Asszonygyülekezet létszámával áll pariban.

Ellenfeljelentés

Lázi István János, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint egy olyan vád érte őket, hogy összegyűjtötték a népszámlálási kérdőíveket, amiket utána ők töltöttek ki az érdekeltek helyett, de ez nem igaz. Meglátása szerint a feljelentés hátterébe az állhat, hogy sokan nem nézték jó szemmel, hogy őt jelölték ki a népszámlálás felülvizsgálójának.

Mind Orsós János, Mind Lázi István János beszámolt arról is, hogy a helyi cigányok között híre ment: a község polgármestere azt kérdezte egyesektől, tudják-e, hogy a katolikus pap nem kereszteli meg a gyerekeiket, nem temeti el halottaikat, ha buddhisták? Ebből mind Orsós János, mind Lázi István János azt a következtetést vonta le, hogy a népszámlálás során, után szenzitív adatok kerültek a polgármester birtokába. Kérdést intéztek a Központi Statisztikai Hivatalhoz, ahonnan azt a választ kapták, hogy ők egyedül a barcikai rendőrkapitányság számára biztosították a vallási hovatartozásra vonatkozó információkat. Lázi István János éppen ezért az ügyben kénytelen feljelentést tenni, mert mindenképpen tisztázni kell, hogy az érzékeny adatok miként kerülhettek illetéktelen kezekbe, már ha oda kerültek egyáltalán?

Sajókaza polgármesterét is szerettük volna megkérdeni, mi az igazság a történetben, de lapzártánkig nem értük el.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!