Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.01. 13:05

Mécses, virág, emlékezés

Miskolc - Hiába volt négynapos az ünnep, a legtöbben mégis november 1-én, mindenszentekkor látogattak ki a temetőkbe.

Miskolc - Hiába volt négynapos az ünnep, a legtöbben mégis november 1-én, mindenszentekkor látogattak ki a temetőkbe.

Már péntek délutántól érezhető volt a nagyobb forgalom az utakon, hiszen voltak, akik előre letudták a temetőlátogatást. Főleg azok, akiknek vidékre kellett utazniuk emiatt. A keddi forgalomból azonban úgy tűnt, a többség mégis mindenszentekkor látogat ki szerettei sírjához. Így kedden délelőtt a miskolci Szentpéter kapui temető előtti parkolóra is ki lehetett volna tenni a megtelt táblát. A forgalmat rendőrök és polgárőrök együtt irányították. Hogy nem volt nagyobb káosz és dugó, az annak is köszönhető, hogy az autósok a közeli bevásárlóközpontok parkolóit is használhatták.

A temetőbe látogatók színes krizantémokkal, koszorúkkal érkeztek, de voltak, akik a temetői árusoknál vásárolták meg a sírokra valót. Harsághy Enikő is, aki párjával jött, hogy édesanyja sírjára koszorút helyezzen. Azt is elmondta: innen mennek tovább vidékre, ott is vannak sírok, amelyeket meglátogatnak ilyenkor. Este pedig gyertyagyújtással emlékeznek majd elhunyt szeretteikre - mondta.

Jó előre

Éppúgy, mint Mező Jelena, aki Oroszországban született, de már 10 éve Miskolcon él. Őt ötéves gyermekei kísérték el kedden délelőtt a Szentpéter kapui temetőbe. Nagynénje és annak férje fekszik ott, az ő sírjukra hoztak virágot és gyújtottak egy-egy mécsest. A gyerekeknek mesélt erről az ünnepről, de mint mondta, kicsik még ahhoz, hogy megértsék. Ennek ellenére a gyertyagyújtásban próbáltak segíteni édesanyjuknak, és a temető emlékművénél is elhelyeztek mécseseket. Jelena azt is elmondta: este egy szál gyertyát gyújt majd édesapja emlékére, aki pont november 1-én halt meg. Mint megtudtuk: az ő sírját csak ritkán tudja látogatni, mivel Oroszországban van, ezért ilyenkor így emlékszik rá.

A virággal díszített sírok, az égő mécsesek mindenhol jelezték, hogy a hozzátartozók már jó előre készültek mindenszentekre. Kelemen Józsefné is már korábban kilátogatott a temetőbe, hogy rendezze, feldíszítse hozzátartozói sírját. Délelőtt még egy kis igazítás, díszítés, este pedig újra kimegy férje sírjához gyertyát gyújtani - tudtuk meg.

Találkoztunk olyannal is, aki egy padon pihenve csak nézelődött. Mint mondta: ő mindennap kijár férje sírjához, mikor csendes a temető. Most csak gyönyörködik a feldíszített sírokban, este pedig a gyertyafénybe borult temetőben - sorolta.

 

Mivel november 2-a halottak napja, így még szerdán is forgalmas lesz a temetők környéke.

 

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!