Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.16. 14:17

Nőtt a légszennyezettség Borsod Abaúj-Zemplén megyében

Borsod Abaúj-Zemplén megye - A hagyományos fűtés szennyezi leginkább a levegőt.

Borsod Abaúj-Zemplén megye - A hagyományos fűtés szennyezi leginkább a levegőt.

Mivel a levegő szállópor-koncentrációja egymást követő két napon (hétfőn és kedden) mind a Búza téri, mind a Lavotta utcai légszennyezettségi mérőállomás adatai szerint meghaladta a küszöbértéket, Miskolc polgármestere, dr. Kriza Ákos elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatának életbe léptetését.

A levegőben lebegő tíz mikronnál kisebb szemcseméretű porrészecskék döntő része a hagyományos fűtés és a dízelüzemű járművek használata révén kerül a levegőbe, és képes a tüdő legmélyére hatolni, ahová baktériumokat, vírusokat, nehézfémeket és karcinogén anyagokat vihet magával. A füstköd leginkább a gyerekek, idősek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők szervezetét viselheti meg, ezért azt tanácsolják, hogy ők a lehető legkevesebb ideig tartózkodjanak a szabadban, és az alakokat is csak rövid ideig nyissák ki.

Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy mérsékeljék a fával, szénnel történő fűtést, a porkibocsátással járó tevékenységeket – például csiszolást –, és lehetőleg ne használják dízelüzemű járműveiket. A kertihulladék- és avarégetés kifejezetten tilos, aminek betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi – ha valaki ilyesmit tapasztal, őket kell hívnia. A közterület-felügyelet megszünteti az égetést, és a rendőrségen feljelentést tesz a tilalom megszegőjével szemben, tájékoztatta az Észak-Magyarországot Dobos Tímea, a miskolci városháza szóvivője.

Mivel a Sajó-völgyében is tovább romlott a levegő minősége, a kazincbarcikai és a sajószentpéteri önkormányzat is életbe léptette a szmogriadó riasztási fokozatát, és megtiltotta a szabadtéri avar- és kertihulladék-égetést.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!