Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.20. 13:49

Vendégjegyzet: Hogyan változik meg 2012-től a közoktatási rendszer?

Az oktatás minden közoktatási intézményt (óvodát, általános és középiskolát, művészetoktatási intézményt, stb.) érintő lényeges változások előtt áll. A változás lényege a köznevelési törvény kormány által elfogadott koncepciójából és az október végén nyilvánosságra hozott törvénytervezetből olvasható ki.

Az oktatás minden közoktatási intézményt (óvodát, általános és középiskolát, művészetoktatási intézményt, stb.) érintő lényeges változások előtt áll. A változás lényege a köznevelési törvény kormány által elfogadott koncepciójából és az október végén nyilvánosságra hozott törvénytervezetből olvasható ki.Az óvodásokat érintő lényeges szabály lesz 2012-től, hogy a hároméves gyermekeknek 3 esztendeig óvodába kell járniuk. A kisdiákok a 6. életévük betöltésekor kötelesek megkezdeni az iskolai éveket, az iskolaéretlen tanulók kis létszámú fejlesztő osztályokba kerülnek majd. Az általános iskolákban bevezetik az ingyenes tankönyvellátást, a tankönyvek az iskolai könyvtár tulajdonát fogják képezni. Az általános és középiskolák fenntartója a magyar állam lesz, a fenntartói jogot a kormányhivatalok fogják gyakorolni. A megyei önkormányzatok által fenntartott iskolák talán már 2012 januárjában állami irányítás alá kerülnek. Az igazgatók kinevezésének joga is a kormányhivatalokat illeti meg. A 2000 főnél nagyobb városok visszakérhetik ugyan iskoláikat az államtól, azonban ez csak a „gazdag” önkormányzatoknak jelent majd valódi lehetőséget, hiszen ebben az esetben a fenntartási költségek jelentős kiegészítését a helyhatóságoknak kell majd felvállalniuk.

16 évre csökken a tankötelezettség korhatára, amely tény elsődlegesen a szakiskolai képzésben résztvevő, jellemzően gyengébb eredményeket felmutató tanulói réteget érinti hátrányosan. A szakiskolai képzés a jelenlegi 4 évről 3 évre csökken, a diákok kevesebb közismereti, és több gyakorlati szakmai képzést kapnak majd. Reális veszély, hogy az iskolarendszerből 16 évesen képzetlenül kikerült fiatalokat a munkaerőpiac képtelen lesz felszívni. 2013-tól a pedagógusok kötelező óraszáma ugyan nem nő, de heti 32 órát az iskolában kötelesek majd eltölteni. A tanítási órák megtartása utáni helyettesítéseket, a szakköri foglalkozások, tehetséggondozó órák, korrepetálások vagy a sportköri órák vezetését kell elvégezniük, ezekért túlóradíjra nem számíthatnak. Ha a gazdaság helyzete lehetővé teszi, akkor – a pedagógus életpálya modell bevezetésével – jelentős mértékben emelkedni fog a pedagógusok munkabére, amely ötödik éve változatlan szinten áll.

A kiszivárgott háttértanulmány adatai alapján az országban akár 633 iskola bezárása, és 8 ezer pedagógus elbocsátása is napirendre kerülhet. A közoktatási rendszer finanszírozása a jelenleginél várhatóan 380 milliárd forinttal több forrást fog igényelni.

Petróczi Gábor, a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!