Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.10.04. 16:22

Interjú Szabó Péterrel, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. igazgatójával

Miskolc„Sokat őrlődtem a döntés előtt”- Januártól új igazgatój lesz a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak.

Miskolc„Sokat őrlődtem a döntés előtt”- Januártól új igazgatój lesz a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak.

Szabó Péter öt és fél éve igazgatója a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak. Most egészségügyi problémákra hivatkozva felmondott. Hangsúlyozta: csak is ez a felmondásának az oka.

Hogy érzi magát? Kérdezem ezt azért, mert mint korábban is említette, egészségügyi problémái miatt mondott le.

Szabó Péter: Köszönöm szépen, jól vagyok.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere azt nyilatkozta a napokban, hogy örömmel vette tudomásul, nincs túl nagy baj. Akkor nem tudta volna mégis tovább vállalni az igazgatói feladatokat?

Szabó Péter: Nagyon sokat őrlődtem, mielőtt ezt a döntést meghoztam. Végül azért döntöttem így, mert nem tudom tovább olyan intenzitással végezni a munkámat, ahogy én azt szeretném. Úgy gondolom, hogy azokat az eredményeket, melyeket zenekar eddig elért, csak aktív vezetői jelenléttel lehet felmutatni.

Legutóbbi interjúnk alkalmával az új zenei évadról beszélgettünk, és úgy tűnt minden rendben. Pedig akkor már benyújtotta a felmondását. Ezt akkor nem említette. Miért?

Szabó Péter: Valóban, akkor már megírtam a levelemet Kriza Ákos polgármesternek, de még nem kaptam rá választ. Tényként csak azt lehet kezelni, amiben már biztos az ember.

Azóta megkapta a választ.

Szabó Péter: Természetesen

Kriza Ákos polgármester mit válaszolt?

Szabó Péter: A múlt heti közgyűlési ülésen a közgyűlés hozott egy határozatot, miszerint a döntésemet tiszteletben tartva a kérésemet elfogadják és jóváhagyják.

A városban azt beszélik, hogy átalakítanák a kulturális és művelődési intézmények struktúráját. Nem lehet, hogy ez a felmondásának az oka?

Szabó Péter: Az esetleges átalakításról most hallok először. A lemondásomat tehát ez egyáltalán nem befolyásolta. Szeretném leszögezni még egyszer, hogy az egészségügyi problémáim miatt döntöttem így, azt remélve, hogy a problémáim enyhülni fognak. Nem hiszem egyébként, hogy ha a városvezetés úgy döntött, hogy nonprofit kft.-ként működteti a kulturális intézményeket, akkor egy fél év után újabb struktúraváltás következzen be. Véleményem szerint legalább egy gazdasági évet meg kell vizsgálni a társaságok működésében, és ha az nem kedvező, akkor kell megnézni további lehetőségeket. De ez csak az én privát véleményem.

Milyen most a szimfonikus zenekar gazdasági helyzete?

Szabó Péter: A gazdasági hátterünk megnyugtató. Az az összeg, amit a miskolci közgyűlés elfogadott az intézmény és a nonprofit kft. támogatására a költségvetésben, valamint a minisztériumi támogatás teljes mértékben fedezi gazdasági társaságunk ez évi kiadásait.

Meddig szól az ön mandátuma?

Szabó Péter: Október 28-án ér véget a munkaviszonyom. Még ebben a hónapban kiírják a pályázatot, és úgy tudom, január 1-jétől nevezik ki az új ügyvezetőt.

Ki lesz a megbízott igazgató?

Szabó Péter: Kovács László, a zenekar karnagya, művészeti vezetője.

A legutóbbi igazgatóválasztáskor kiderült, hogy a társulat nagyon ragaszkodik önhöz és Kovács Lászlóhoz. Hogyan fogadták az ön lemondásának a hírét?

Szabó Péter: Mindenki sajnálja, de hozzáteszik, hogy megértik, ha így döntöttem, mert nyilván nekem így lesz a legjobb.

Milyen ember kezében látná szívesen a zenekart?

Szabó Péter: Olyan ember kezében, aki szereti a komolyzenét, szereti a kultúrát, és azokért a célokért, amelyekért mi Kovács Lászlóval küzdöttünk, ugyanúgy tudna küzdeni. Az az érték, amelyet a Miskolci Szimfonikus Zenekar képvisel a városban, az megmaradjon, fejlődjön, és tovább öregbítse nemcsak a saját, de a város hírnevét is.

Mi volt az elmúlt 5 és fél év legszebb élménye?

Szabó Péter: Kis szentimentalizmussal emlékszem a 2009-es madridi szereplésünkre. Ide egy napra utaztunk el, és a Madridi Nemzeti Hangversenyteremben léptünk föl. A repülőgép késett, így nem tudtunk eleget próbálni a szólistával, mindössze 20 percet. Telt ház volt, és a koncert végén olyan vastaps zúgott fel, hogy az ember egész szervezete lüktetett tőle. Ez egy nagyon szép és meghatározó élmény volt számomra.

Mi lesz önnel, hol fog dolgozni?

Szabó Péter: Budapesten folytatom a tevékenységemet, reménykedve abban, hogy csökken a stressz mennyisége, és ezáltal javul a problémám is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!