Budapest hírei

2011.12.26. 10:38

Simon Gábor: folytatni kell fogyasztóvédelem hangsúlyos területeinek revízióját

Budapest, 2011. december 26., hétfő (MTI) - A fogyasztóvédelem hangsúlyos területeinek további revízióját tartja az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága egyik legfontosabb jövőbeni feladatának Simon Gábor, a bizottság szocialista elnöke.

Budapest, 2011. december 26., hétfő (MTI) - A fogyasztóvédelem hangsúlyos területeinek további revízióját tartja az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága egyik legfontosabb jövőbeni feladatának Simon Gábor, a bizottság szocialista elnöke. A politikus az MTI-nek elmondta, hogy az általa vezetett testület az idén 19 törvényjavaslatot, és egy országgyűlési határozati javaslatot vitatott meg, értékelve azok hatását elsősorban a fogyasztók védelmének szempontjából. Az őszi ülésszakban 40 ülésük volt, amivel a 20 állandó bizottság között a 6. helyet érték el. Mindez jó eredmény az elnök szerint, hiszen a fogyasztóvédelmi bizottság új testület, az előző parlamenti időszakban nem volt önálló bizottsága a fogyasztóvédelemnek.

A jó teljesítmény szerinte részben annak köszönhető, hogy a kötelező feladatokon túl számos, a fogyasztóvédelem szempontjából fontos ügyet saját kezdeményezésre tűztek napirendre. Másrészt hozzájárult ehhez az is, hogy a bizottság tagjai, a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is - a megalakulásukkor kötött megállapodásnak megfelelően - a pártpolitikai megközelítés helyett a szakmapolitikai szempontokat követték a szakmai ügyek tárgyalásakor - tette hozzá Simon Gábor.

A bizottság számos, a fogyasztókat alapvetően érintő területet tekintett át. Ezek közül Simon Gábor kiemelte devizaalapú hitelt felvevők által kötött hitelszerződések ügyét, amelyben azt vizsgálták: mennyire felelnek meg azok a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek, különös tekintettel a fogyasztók védelmét és megalapozott döntéshozatalát szolgáló európai uniós előírásokra.

Ugyancsak hasznosnak minősítette az energiaszolgáltatók számlázásával, valamint ügyfélszolgálatainak működésével kapcsolatos tapasztalatok áttekintését, és a multinacionális cégek által gyártott termékek minőségének összehasonlítását.

Mindegyik esetben a bizottság fontos, a fogyasztók védelmét segíteni képes tanulságokat állapítottak meg, illetve számos problémára hívhatták fel ezen keresztül a társadalom figyelmét - mondta. E tevékenység folytatásaként jövőre a gyermekétkeztetés és az utazásszervezés fogyasztóvédelmi kérdéseinek helyzetét vizsgálja majd meg a testület - tette hozzá Simon Gábor.

Az elnök a bizottság kiemelten fontos jövőbeni feladatának tekinti a társadalmi érdekek becsatornázásának további segítését, s e vonatkozásban az új média intenzív használatát. Szintén kiemelten kell foglalkoznia szerinte a bizottságnak a fogyasztói tudatosság fejlesztésével, amihez az oktatási anyagok és a fogyasztói tájékoztatók kidolgozásával és terjesztésével járulhatnak hozzá.

A testület munkájában a jövőben nagyobb hangsúlyt kell kapnia a bizottsági elnök szerint ajánlásaik követésnek, hogy a képviselők lássák: a testület ajánlásaiban megfogalmazottak, miként teljesülnek.

A testület albizottságaiban folyó munkát is jelentősnek értékelte a Simon Gábor, kiemelve az Élelmiszer-biztonsági albizottság tevékenységét. Az albizottság készítette elő például a nagybani piacok tevékenységének, működésének szabályozásáról szóló törvénymódosító javaslatot, amely szerinte fontos fogyasztóvédelmi szerepet tölt be ezen a területen. Ezen kívül kiemelte még, hogy áttekintették a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény végrehajtásának tapasztalatait.

A fogyasztói panaszok kezelésének intézményrendszerét áttekintő albizottság pedig a közüzemi szolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatával kapcsolatos tapasztalatokat tekintette át - mondta Simon Gábor. Részben az ő munkájuk eredményeként kezdeményezi a panaszügyintézés felgyorsítására az elnök egy bizottsági jogszabálytervezet elkészítését jövőre.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!