Budapest hírei

2012.02.25. 11:17

Huszonnégy film az ELTE dokumentumfilm-fesztiválján

Budapest, 2012. február 25., szombat (MTI) - Huszonnégy alkotás, köztük tizenhat premierfilm lesz látható az ELTE Társadalomtudományi Karának Ha érteni akarod a világot... című nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválján, amelyet március 2. és 4. között tartanak a budapesti Toldi Moziban.

Budapest, 2012. február 25., szombat (MTI) - Huszonnégy alkotás, köztük tizenhat premierfilm lesz látható az ELTE Társadalomtudományi Karának Ha érteni akarod a világot... című nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválján, amelyet március 2. és 4. között tartanak a budapesti Toldi Moziban.A szervezők tájékoztatása szerint a rendezvényen a társadalmi érzékenységgel bíró filmeké a főszerep.

A fesztivált péntek este, március 2-án az Oscar-díjra is jelölt Waste Land című brazil-brit film nyitja, amely Vik Muniz, az Egyesült Államokban élő brazil művész egyedülálló projektjét követte három éven át. A film révén a nézők megtudhatják, hogyan formálta át a művész munkája a világ legnagyobb szeméttelepén, Rio de Janeiróban élők életét.

A szombaton vetítendő filmek olyan témákat vesznek elő, mint a férfiakat érintő, úgynevezett "kapuzárási pánik". A Men Who Swim például olyan svéd férfiakról ad humoros közelképet, akik az öregedésnek hadat üzenve szinkronúszó csapatot alakítanak. A Gunnar Goes Comfortable című, szuper 8-as kamerával forgatott norvég dokumentumfilm pedig arról szól, hogy a rendező besokall felpörgetett és kiüresedett életétől, és elhatározza, valódi önmagát keresve Indiába utazik.

Vasárnap a fogyasztói társadalmakban élők felelősségével foglalkozik a fesztivál, a Blood in the Mobile című dán film például utánajár, hogyan szponzorálja minden egyes mobiltelefon-vásárló a kongói polgárháborút. A Sundance-díjas If a Tree Falls című film az ökoterrorizmus erkölcsi dilemmáiról beszél, a Last Train Home pedig a kínai gazdasági növekedésnek a hagyományos társadalomra gyakorolt hatását mutatja be.

A Toldi kistermében hat friss magyar alkotás mutatkozik be: többek között Lakos Nóra Magyar Bajusz és Somogyvári Gergely Riksa láz című filmjét is itt láthatja először a nagyközönség.

A filmvetítéseket panelbeszélgetések, a hazai alkotások esetében rendezői bemutatkozók, esténként pedig zenés programok kísérik.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!