Budapest - XIV. kerület

2011.04.11. 14:51

Zitta, a fővárosi állatkert idős elefántja elpusztult

<p>Zitta, a Fővárosi Állat- és Növénykert majd ötven éves nőstényelefántja csütörtök hajnalban kritikus állapotba került: nem tudott felállni. Az orvosok, a gondozók és a műszaki munkatársak 20 órán keresztül, megállás nélkül azon dolgoztak, hogy megmentsék az elefántot. Se az infúzió, se a beöntés nem segített, Zitta olyan szörnyű állapotba került, hogy el kellett altatni.</p>

Zitta minden előzmény nélkül lett rosszul csütörtökön és segítséggel sem tudott talpra állni. 20 órás megfeszített munka árán sem lett jobb az állapota, sőt egyre aggasztóbbá vált. Az infúzió és a beöntés sem használt, így az állatkert orvosai úgy döntöttek, hogy nincs más választás, el kell altatni az elefántot.
Az állatorvosok a Clostridium nevű fertőzésre gyanakodtak, amit a boncolási eredmény meg is erősített. Valószínűleg a Clostridium difficile nevű kórokozó baktérium által termelt méreganyagra vezethető vissza a vastagbélgyulladás, illetve enterotoxémia.

Zitta, a budapesti állatkert egyik legidősebb lakója közel ötven évet élt

Zitta Hollandiából került a budapesti állatkertbe 1996-ban. Az elefánt pontos életkorát nem tudni, mivel nem ismerik a születési dátumát, de feltehetően az 1960-as években születhetett, így a negyvenedik életévén már túl volt, inkább az ötvenhez volt közelebb.
A XIV. kerületi Fővárosi Növény- és Állatkertben jelenleg három elefánt él, Hella, aki Zittával együtt érkezett, és körülbelül azonos korúak lehettek, valamint két fiatal állat, Angele és Assam, akiktől kiselefántot remélnek a gondozók.

Forrás: helyitipp.hu


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!