Debrecen-Józsa hírei

2012.10.10. 19:41

Józsai hagyományok

Debrecen - Józsán élő kézművesek munkáiból szerveztek kiállítást abból az alkalomból, hogy öt éve (szeptember 29-én) vehették birtokukba a településrész lakói az új Józsai Közösségi Házat.

Debrecen - Józsán élő kézművesek munkáiból szerveztek kiállítást abból az alkalomból, hogy öt éve (szeptember 29-én) vehették birtokukba a településrész lakói az új Józsai Közösségi Házat.Többek között Elek Zoltán kovácsmester munkái láthatók, aki 40 éve űzi mesterségét, főállásként gyakorolva. A fiatal generáció tagjai közül is sokan kedvet kaptak (pl.: az ékszerkészítő, csipkeverő, késes, bőrdíszműves, szarukarcoló) a kézműves fogások elsajátításához, színvonalas műveléséhez, a hagyomány továbbviteléhez. A szervezőknek az a céljuk, hogy megmutassák a helyi értékeket az itt élőknek, és a népi kultúra iránt érdeklődőknek.

A tárlat szerdán délután nyílt meg Somogyi Béla alpolgármester köszöntőjével, illetve V. Szathmári Ibolya etnográfus méltató szavaival, és november 20-ig látható.

A kiállítók: Bátoriné Gém Eszter hímző, szövő népi iparművész; Buglyó Péter aranykoszorús kádármester, okleveles kézműves, népi iparművész; Bátori Sándor faműves; Elek Zoltán kovács; Magyari Tibor szarukarcoló; Papp András bőrműves; Papp Ferenc és Papp László késes; Pulics Sándor szekérmakett készítő; Sebestyénné Győrfi Anna népi iparművész, Mesterremek- és Gránátalma-díjas szűrrátétes és viseletkészítő; Simon Tünde ékszerkészítő; Szabó József díszműkovács népi iparművész; Vass Tamás fafaragó népi iparművész; Vietorisz Aranka csipkeverő.

HBN | Fotó: Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!