Növekedésnek indult

2022.03.07. 06:00

A .hu domainek a térség listájának a második helyén

Az új weboldalak létrehozásával együtt a domain regisztrációk száma is nagy lendületet kapott az utóbbi időben. A Rackhost összehasonlította a magyarországi eredményeket a szomszédos országokéval.

Nemzeti domainek összehasonlítása

 

A Domain Name Stat adatai alapján viszonyította a Rackhost egymáshoz az egyes országkód szerinti regisztrált domainek számát:

Talán senkinek sem okoz meglepetést, hogy a szomszédos országok listáját Ausztria .at végződésű domainjei vezetik, viszont az már kevesebbek számára lehet evidens, hogy az összehasonlítás alapját képező nyolc ország közül Magyarország a második helyet foglalja el. A .hu domainek száma a második legmagasabb a vizsgált országkód szerinti tartományok közül. A .hu, .ua és .ro, azaz Magyarország, Ukrajna és Románia regisztrált domanjei közel egy nagyságrendet képviselnek, tőlük kissé lemarad Szlovákia .sk tartománya, míg a sor végén a .si, .rs és .hr domainek foglalnak helyet, azaz Szlovénia, Szerbia és Horvátország tartományai.

Az összes országkód szerinti tartomány közül a .hu végződésű domainek 0,40%-ot tesznek ki, ezzel a 41. helyet elfoglalva a rangsorban. Ausztria egyébként a 29., míg a szomszédos országok közül a domainek számát tekintve leggyengébben teljesítő Horvátország csak 0,06%-át fedi le a nemzeti domaineknek, ezzel a 82. helyet elfoglalva.

 

Domainek száma a lakossághoz viszonyítva

 

Ahhoz, hogy teljesebb képet kaphassunk, és az összehasonlításnak más alapja is legyen, vegyük számba a vizsgált országok népességét is. A KSH 2020-as adatai alapján a szomszédos országok népessége:

Látható, hogy a népességszám nem hozható kapcsolatba a regisztrált nemzeti domainek számával, hiszen például Ausztria csak a 4. a vizsgált országok közül a népesség tekintetében, miközben a domainek listáját vezeti. Vagy míg Szlovénia a legkisebb népességű, a domain regisztrációs listában az ötödik helyen szerepel a nyolcból.

 

Magyarország népessége a harmadik legmagasabb, a .hu domainek pedig a második helyet foglalják el a nemzeti domainek számát tekintve a vizsgált nyolc ország közül.

 

Magyarországi domain statisztika

 

Hogyan alakult a .hu domain regisztrációk száma az elmúlt időszakban? 2022 januárjában újra 10 000 feletti darabszámú .hu domaint regisztráltak, melyre 2021 áprilisa óta nem volt példa. Úgy tűnik, hogy ez a tendencia folytatódik, hiszen a 2022-es februári adatok szintén 10 000 felett alakultak.

2022. februárban 10 197 db .hu domain regisztráció ment végbe, mely látszólag csökkenést mutat a januári adathoz képest, de ha jobban megvizsgáljuk a helyzet, ez csak a hónap napjainak számával magyarázható. Amennyiben megnézzük az átlagos napi regisztrációk számát, azt tapasztaljuk, hogy januárban átlagosan napi 342 .hu domaint regisztráltak, addig februárban 364-et.

 

Tehát úgy tűnik, 2022. elején újra növekedésnek indult a magyar domain piac.

Címkék#Rackhost.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!