Egyperces

2011.04.21. 22:02

Hetven rákosi viperát bocsátottak szabadon a Kiskunságban

<p>Százra nőtt a rákosi viperák száma, amelyeket mesterséges körülmények között neveltek a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberei, majd a Kiskunságban szabadon engedtek. Tavaly 30, nemrég pedig 70 hüllőt vittek vissza a természetbe. A rákosi vipera kiemelten védett állat.</p>

Magyarországon a rákosi vipera 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan, 1992-től pedig kiemelten védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. Magyarországon csak két helyen, a Hanságban és a Kiskunságban maradtak fenn populációk. A vadon élő állomány csaknem hatszáz egyedből áll itthon, köztük a száz mesterségesen nevelt kígyókból. A rákosi vipera mérgeskígyó. Ez a faj egyebek mellett azért sodródott a kipusztulás határára, mert csökkent az élőhelye, valamint sok a természetes ellensége.

A most szabadon engedett kígyók a telet mesterséges üregekben töltötték, amelyeket a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberei fejlesztettek ki. Ezek több mint egy méter hosszú kerámiacsövek. Könnyedén áttelepíthetők azokba a biztonságos befogadó csövekbe, amelyeket a viperák szabadon engedésére kijelölt területen ástak le. Idén 15 ilyen üreget helyeztek ki a központ melletti gyepes területre - közölték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Rákosi vipera LIFE+ programjától.

Arra a kérdésre, hogy az állatok alkalmazkodtak-e az új élőhelyükhöz, csak több éven át tartó monitorozás után lehet válaszolni - mondják a szakemberek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!