Egyperces

2011.06.15. 10:58

Új lakók a Miskolci Állatkertben

<p>Miskolc - Az elmúlt hetekben több új lakóval is gazdagodott a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteménye. A Trópusi-házban párt kapott a Liszt-majmocska, a madártóra egy Bahama-réce pár került új fajként, valamint három hattyúfiókát is nevelnek a szüleik.</p>

Tavaly nyáron érkezett a Miskolci Állatkertbe a csehországi Ostravából egy hím Liszt-majmocska. A faj európai tenyészprogramjának köszönhetően most társat kapott – a hatéves nőstény a Nyíregyházi Állatparkból költözött Miskolcra, ahol a vadaspark munkatársai bíznak benne, hogy hamarosan családot is alapítanak majd.

A Liszt-majmocska, vagy más néven gyapjasfejű tamarin (Saguinus oedipus) Kolumbia egy kicsiny területén fordul csak elő, ahol állományát, elsősorban az erdőirtások miatti rohamos élőhelycsökkenés következtében kritikusan veszélyeztetettnek minősítik – vadon csupán 6.000 egyedre becsülik létszámukat. Ezért az európai állatkertek összehangolt tenyészprogram keretében tartják a fajt, hogy ezzel is segítsék a faj fennmaradását. A Miskolcra érkezett állatok esetében is a tenyészprogram holland koordinátorának jóváhagyására volt szükség, hogy a csanyiki vadasparkba költözhessenek.

A majmocskák összeengedése minden probléma nélkül történt, gyorsan megszokták egymás jelenlétét, és az első napok tapasztalata alapján láthatóan elfogadták egymást társként, együtt mozognak kifutójuk ágain, kurkásszák egymást.

Új lakók a Miskolci Állatkert madártaván is

A Miskolci Állatkert vízimadár-gyűjteménye új, szintén dél-amerikai elterjedésű fajjal gazdagodott: egy pár Bahama-réce (Anas bahamensis) érkezett. A két fiatal madár jelenleg a madártó melletti mocsaras területen szokja új környezetét. A Dél- és Közép-Amerikában honos récefajjal a világ más részein is gyakran lehet találkozni, mivel a madártartók körében kedvelt díszréce.

A szintén a madártavon élő bütykös hattyú (Cygnus olor) párnak idén három fiókája kelt. A pár gondos szülőnek bizonyul, még a gondozóiktól is bőszen védik, oltalmazzák a hamuszürke pelyhes fiatalokat. A bütykös hattyú Európában és Nyugat-Ázsiában széles körben elterjedt, de betelepítették Észak-Amerikába, Afrikába és Ausztráliába is. Hazánkban néhány évtizeddel ezelőtt csaknem kihalt, de a kedvtelésből telepített egyedeknek köszönhetően ma már újra gyakran találkozhatunk velük tavaink és nagyobb folyóink mellett.

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!