Egyperces

2018.12.29. 09:11

Fotók: Bébibumm a Nyíregyházi Állatparkban 2018-ban

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Állatparkban az idén 199 apróság született, szenzációkból sem volt hiány.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Állatparkban az idén 199 apróság született, szenzációkból sem volt hiány.

A Nyíregyházi ­Állatparkban ebben az évben is bőséges volt a szaporulat: az idén 199 apróság látta meg a napvilágot – tájékoztatott Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető, aki hozzátette: számukra nagy öröm, hogy a csöppségek jó része az ­Európai Fajmegőrzési és Törzskönyvi programban ­kihelyezett szülőállatok utóda.

Szenzációkból sem volt hiány: nyáron már harmadszor született afrikai elefántbébi – ő volt az idei első afrikai elefántborjú Európában. Néhány hónappal később a világ egyik legritkább és legveszélyeztetettebb állatfaja, az indiai páncélos rinocérosz örvendeztette meg kicsinyével a dolgozókat és a látogatókat. A kis állat születésére, mely igazi zoológiai szenzáció, több éve vártak a szakemberek. A vemhesség előrehaladtával a park dolgozói kamerarendszert szereltek fel, így a születés pillanatát is sikerült megörökíteni.

A kis rinocé­rosz 60 kilo­grammal látta meg a napvilágot, a bőséges anyatej hatására naponta 1–2 kilogrammot gyarapszik. Bőséges volt a szaporulat a 2018-as esztendőben, hiszen 199 apróság látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban. – Külön öröm volt a számunkra, hogy a csöppségek jó része az Európai Fajmegőrzési és Törzskönyvi programban kihelyezett szülőállatok utóda – mondta el Révészné Petró Zsuzsa.

– Egy kis zsiráf születésével kezdődött a 2018-as bébi­bumm. Aggódtunk érte, hiszen Laura, a 9 éves zsiráf mama az első borját nem nevelte, őt a gondozók etették az első hónapokban. Szerencsére Laura megérett az anyaságra, így a kis zsiráf nevelésébe nem kellett besegíteni, egy törött lábú kis európai bölényt viszont az első hetekben gondozóink etettek.

– Míg a legtöbb állat születéséről szinte azonnal tudunk, az erszényesek utódairól csak 3–4 hónappal a világrajövetelük után szerzünk bizonyságot, hiszen azok nagyon fejletlenül, szinte embrionális állapotban jönnek a világra, s a védett erszényben növekednek több hónapig. Az idén a látogatóink nem csak benett-kenguru kölyköket, de az országban csak itt látható, erszényből kikandikáló vörös óriáskengurukat is láthattak.

Zoológiai szenzáció

– A főemlősökből is szép számmal jött utánpótlás, született sátánmajom bébi, zászlósfarkú gereza és apró tamarin is, de a makik is kitettek magukért: a vörös varik , a gyűrűsfarkú és a sárgaszakállas makik, és a fehérkezű gibbonok is szépen szaporodtak, de születtek kispandák, fekete hattyúk, vietnami szikaszarvasok és amerikai bölény is. A nyári időszak sem volt szenzációmentes, hiszen nyár elején már harmadszor született afrikai elefántbébi Nyíregyházán. Néhány hónappal ezután a világ egyik legritkább és legveszélyeztetettebb állatfaja, az indiai páncélos rinocérosz örvendeztette meg kicsinyével a park dolgozóit és a látogatókat. A kis állat születésére több éve vártak a szakembereink, hiszen már az komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó vastagbőrűeket – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, hozzátéve: remélhetőleg a 2019-es esztendő is hasonló sikereket tartogat, hiszen jelenleg is több kismama van a 35 hektáros tölgyerdőben.

KM


[related-post post_id="4058229"]

[related-post post_id="4014982"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!