99 millió éves

2021.06.17. 07:32

Kiderült, hogy mégsem egy dinómadár a borostyánba zárt őshüllő

Egy új lelet kategorizálása nyomán sikerült megállapítani, hogy nem egy apró dinoszaurusz-madár, hanem egy gyík az a 2020-ban felfedezett őshüllő, amelyet borostyánba zárva találtak.

A 99 millió éves fosszília egy bizarr gyíkfajhoz tartozik, mely az Oculudentavis naga nevet kapta. Mianmarban fedezte fel Adolf Peretti svájci drágakőkutató. Az új fajt a Current Biology című tudományos lapban írták le.

Az ősgyíknak kiemelkedően jó látása volt, amely lehetővé tette számára a vadászatot akkor is, amikor más állatok számára már túl sötét volt

- közölte a meggeni Peretti Múzeum Alapítvány.

Az Oculudentavis nevet nagy szemeivel és különös fogazatával érdemelte ki, a naga toldalék a Burma északi részén élő, borostyánnal kereskedő naga népcsoportra utal.

A paleontológusok 2020-ban találtak egy hasonló, szintén borostyánba zárt egyedet, amelyet akkor a világ legkisebb dinoszaurusz-madaraként azonosítottak. Az Oculudentavis khaungraae nevet kapott fajra vonatkozó szakmai publikációt már vissza is vonták.

A mostani, jobb állapotban lévő fosszília megoldotta az ősi rejtélyt és sikerült kideríteni, hogy az Oculudentavis valójában egy gyíknemzetség.

Így most már a nemzetségre vonatkozó név is félrevezető, hiszen ez szó szerint azt jelenti: szem-fog-madár.

Borítókép: a korábban felfedezett Oculudentavis khaungraae

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában