Magyar Zene Háza

2021.08.24. 10:45

A világ egyik legfigyelemreméltóbb épülete készül hazánkban (videó)

Az intézmény kihagyhatatlan látnivalója és kulturális tere lesz Budapestnek.

Forrás: Liget Budapest Projekt

A természetbe beleolvadva, a Városliget fái között megbújva készül a rangos nemzetközi díjakkal elismert, különleges épület, a Magyar Zene Háza. Év végére pedig el is készül az ikonikus intézmény, amelynek a hármas tagolása már most is jól látható.

Izgalmas újdonságokkal folytatódik a Városliget történelmi léptékű megújítása idén is.

A Magyar Zene Háza tervezésekor a japán építész, Sou Fujimoto nagy hangsúlyt fektetett az épület és a park harmóniájára, valamint az intézmény funkcionális összetettségére. Ennek megfelelően az intézmény kiállítási, előadóművészeti és oktatási feladata építészetileg is jól elválik. A koncert- és az előadóterem, valamint a szabadtéri színpad a park szintjén, a kiállítótér a föld alatt, az oktatási és a kutatási helyiség pedig az emeleten, a ház úgymond lebegő kalapjában helyezkedik el. A különböző tereket 14 tonnás, függesztett csigalépcső köti össze.

A világ leginnovatívabb építészének választott Sou Fujimoto egy modern, extravagáns házat álmodott meg a zenének, a végeredmény pedig egy könnyed, légies, nyitott és harmonikus épület lesz.

A Magyar Zene Háza különleges funkciókat ellátó, rendhagyó zenei intézmény lesz, amely komplex zenei beavató helyként működik majd. Ennek megfelelően a zene és a hangok világának számtalan élményét fogja a látogatók elé tárni interaktív zenetörténeti kiállítás, koncertek, zenei kísérletek és zenepedagógiai foglalkozások formájában.

Az intézmény különleges, lebegő formájú tetejét a hang rezgésének vizuális képéből, a hullámból kiindulva formálta meg világhírű japán építész, aki egy átlátszó épületet tervezett a liget fái közé. Az építészeti bravúrnak számító szerkezetben szinte nincs két párhuzamos vagy derékszögű elem. A felületet közel száz egyedi tervezésű nyílás töri át. Ez a zöld megoldás segíti a belső terek megvilágítását és a különleges hangulat megteremtését.

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya közelében épül az évekig használaton kívül álló, lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. A látogatók elől évtizedekig elzárt terület újranyitásával több ezer négyzetméter megújított zöldfelületet kapnak vissza a park használói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!