Igazi csoda

2021.09.13. 13:50

Új eljárással segítenek a magyar orvosok a halláskárosultakon

A módszer a korábbi hallásjavító műtéteknél pontosabb és tisztább hangzást eredményez.

Első ízben ültettek be úgynevezett piezoelektromos jelátvitelen alapú hallásjavító implantátumot Magyarországon. Az új típusú, Cochlear OSIA2 elnevezésű műtétet egy felnőtt és egy gyermek páciensnél végezték el a Szegedi Tudományegyetemen a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet együttműködésével.

A nagyothallás világszerte népbetegség, javítására számos megoldást dolgoztak ki korábban. A tudományos fejlesztésekkel egyre hatékonyabb, egyre tökéletesebb eredményeket sikerül elérni.

A Cochlear OSIA2 rendszer egy aktív, csontban rögzített hallásjavító implantátum, amely digitális jelátvitelen alapuló stimulációval továbbítja a hangokat a koponyacsonton keresztül a belsőfül felé. A hangfelfogó és jelátalakító processzor pedig a koponya oldalán, a fejre simulva helyezkedik el, valamint egyedülálló technológiával kapcsolódik a beültetett egységhez.

Az eszközzel az ép halláshoz nagyon közeli eredményt lehet elérni.

Az elmúlt években Rovó László professzor irányítása alatt a Szegedi Tudományegyetemen Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján nagy volumenű fejlesztés történt, amelynek keretében világszínvonalú műtőket építettek.

A most elvégzett két műtéttel, amelyet Rovó László és kollégái, valamint a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Fül-Orr-Gégészeti Osztályáról Katona Gábor professzor és Csákányi Zsuzsanna főorvos végeztek, megkezdődött a nagyothallás új eszközének bevezetése hazánkban. A következő gyermek műtétje a tervek szerint még szeptemberben megtörténik.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában