extrém sport

2021.10.09. 17:02

Biciklivel közelíti meg a Kilimandzsáró csúcsát Zichó Viktor

A magyar sportember a terv szerint mintegy 4900 méterig juthat fel kétkeréken, majd az utolsó 1000 méteres szakaszon részben tolva, részben a hátán cipelve viszi fel kerékpárját a csúcsig.

TO GO WITH AFP STORY BY PETER MARTELL A mountain climber heads to the top of Mount Stanley at the Rwenzori mountain range on the border between Uganda and the Democratic Republic of Congo on March 8, 2014. At 5,109 metres (16,763 feet), the jagged peak of Mount Stanley of the dramatic Rwenzori mountain range is the third highest mountain in Africa, topped only by Mount Kenya and Tanzania's iconic Kilimanjaro. But experts warn the ice is melting at "disturbing" rates, and that within two decades Africa's equatorial peaks will be bare rock, impacting agriculture and tourism.

Forrás: AFP

Fotó: PETER MARTELL

Az Indiai-óceán partjától indulva kerékpárral közelíti meg Afrika legmagasabb pontját, az 5895 méter magas Kilimandzsáró csúcsát Zichó Viktor a Kalifa Kilimandzsáró Bikepacking keretében.

A magyar sportember a terv szerint mintegy 4900 méterig juthat fel kétkeréken, majd az utolsó 1000 méteres szakaszon részben tolva, részben a hátán cipelve viszi fel kerékpárját a csúcsig – olvasható az esemény kommunikációjával megbízott cég MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az extrém kerékpáros-mászó expedíció legveszélyesebb szakasza innen következik, hiszen Zichó Viktor célja, hogy kétkeréken guruljon le a csúcsról, durva, magashegyi terepen.

Az India-óceán partjától Kenyán és Tanzánián keresztül vezet a Kalifa Kilimandzsáró Bikepacking útja, amelynek során a csúcsig mintegy 350 kilométert és csaknem 7500 méternyi szintemelkedést kell leküzdenie a magyar extrém sportolónak.

A kerékpározás és az egészséges életmód népszerűsítése mellett az expedíció célja a híres magyar Afrika-kutató, vadász, Kittenberger Kálmán előtti tisztelgés, születésének 140. évfordulója alkalmából. Az út során Zichó Viktor több, Kittenberger Kálmán által is meglátogatott helyszínt érint, a csúcson pedig elhelyez egy nemzeti színű szalagot a magyar vadász-író emlékére.

A magyar sportember a teljes utat saját erőből, motorizált járművek és kísérők segítsége nélkül szeretné teljesíteni. A Kalifa Kilimandzsáró Bikepackinget ezért egy svájci felkészülési mászás előzte meg – olvasható a közleményben.

Mint Zichó Viktort idézik, szeptember 23-án indultak el Svájcba mászótársával, Győrffy Ákossal. Az út során három éjszakát töltöttek 2800 méter fölött, és megmászták a 4158 méter magas Jungfraut.

Az expedíció eredetileg október másodikán indult volna, azonban a kenyai vízum kiadása körüli bonyodalmak miatt néhány nappal később, október 5-én indult útnak Zichó Viktor, aki így a tervek szerint október 12-én érhet fel a Kilimandzsáró csúcsára – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!