Újabb kirakósdarab

2022.02.04. 10:32

A HIV-vírus agresszív variánsát fedezték fel Hollandiában

Az AIDS betegséget okozó HIV-vírus eddig ismeretlen, fertőzőbb variánsát fedezték fel egy hosszú távú kutatás során Hollandiában.

A HIV-1 úgynevezett VB variánsa 3,5-5,5-szeres vírusterheléssel jár, könnyebben fertőz és valószínűleg nagyobb károkat képes okozni az immunrendszerben 

- írták az Oxfordi Egyetem kutatói a Science című tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

A kezelés alatt álló fertőzötteket a kutatás szerint ugyanakkor nem fenyegeti nagyobb veszély: a kezelés kezdete után a VB-páciensek esetében is hasonló lefolyású volt a betegség, mint másoknál. A kutatók azonban kiemelték, hogy 

az eredmények ismeretében nagyon fontos, hogy a nagy HIV-kockázatú embereknek lehetőségük legyen a rendszeres tesztelésre, ami lehetővé teszi, hogy időben diagnosztizálják a fertőzést és megkezdjék a kezelést.

"Ez csökkenti az időt, amely alatt a HIV-vírus károsíthatja az immunrendszert és az egészséget"- mondta a kutatásban részt vevő Christophe Fraser, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

A VB variánst a Beehive (Méhkas) nevű, hosszú távú megfigyelési projekt során fedezték fel, amikor európai és ugandai mintákat gyűjtöttek és elemeztek a kutatók. Ekkor tűnt fel a variáns 17 mintában, amelyek közül 15 Hollandiából származott. Ezt követően további több ezer, Hollandiában tesztelt páciens mintáját elemezték, ekkor 92 újabb fertőzöttnél bukkantak a VB-variánsra.

A variáns a kutatók szerint vélhetően az 1980-as és 1990-es években terjedhetett el az országban, majd 2010 után a terjedése ismét lelassult.

A tanulmány egy újabb kirakósdarab, amely segít megérteni a HIV-vírus evolúcióját - mondta Maximilian Münchoff virológus, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatója. Úgy véli azonban, hogy a variáns nem fog új lendületet adni a vírus terjedésének. 

Habár statisztikailag jelentősek a hatások, a nagy járványtani összefüggésben mellékesek 

- véli Münchoff.

"Ez abból is látszik, hogy a variáns már évtizedek óta kering anélkül, hogy más variánsokat elnyomott volna. A kezelt betegek számára pedig a terápia és az egészséges életmód egyébként is fontosabb, mint a virológiai tényezők" - fejtette ki a virológus.

Borítókép: HIV-szűrésen vesz részt egy szexmunkás Mexikóvárosban (MTI/EPA-EFE/Mario Guzmán)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában