Életstílus

2008.04.17. 10:09

Hatvan fölött nem ajánlott a napozás

<p>Főleg idős korban, 50-60 évesen jelentkeznek a bőr olyan daganatos betegségei, amelyek a melanómával ellentétben nem végzetes kimenetelűek, de nagyon veszélyesek.</p>

Főleg idős korban, 50-60 évesen jelentkeznek a bőr olyan daganatos betegségei, amelyek a melanómával ellentétben nem végzetes kimenetelűek, de nagyon veszélyesek - mondta Rády L. Péter bőrgyógyász, kutató orvos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerdai tájékoztatóján. A nyári szezon előtt a szakember azt tanácsolja, hogy korlátozzuk a napozást, mert ezzel el lehet kerülni a laphámrák és a bazársejtes rák kialakulását.

A nem melanóma tipusú daganatos bőrbetegségek azért jellemzőek az időskorban, mert a bőr az évek alatt összegyűjti, halmozza a sugárzást. Ráadásul 50-60 év fölött az immunrendszer sem tud már hatásosan védekezni a laphámrákot és bázissejtes rákot okozó vírusok ellen. Ezért a szakember ebben a korban nem ajánlja már a napozást, és a szoláriumozást sem.

Rády L. Péter elmondta: A legfőbb szabály, hogy délelőtt 10 és délután 4 óra között egyáltalán ne napozzanak az idősek. Ha mégis kimennek a szabadba mindenképp védjék a bőrüket minimum 15 faktoros fényvédő krémmel, viseljenek hosszú ujjú inget és sapkát. A szakember a szülőket is arra inti, hogy hasonlóan gondoskodjanak a gyerekekről és a fejlődő korban lévőkről, ugyanis az ő esetükben is nagyon veszélyes lehet a napsugárzás.

A nem melanóma tipusú daganatos bőrbetegségeket eleinte nem lehet felfedezni, későbbi előrehaladottabb stádiumban fekélyszerű kis sebek jelzik a kórt. A kutató elmondta: mivel műtéttel el lehet távolítani ezeket, csak nagyon ritka esetben végződnek halállal ezek a betegségek, de jobb megelőzni a bajt.

Az Egyesült Államokban évente 1 millió ember betegszik meg ebben a két rákban, Európában is 100 ezer emberből 80 új bázissejt rákost és 20 laphámrákost regisztrálnak. Magyar egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok, de a szakember szerint az ózon réteg vékonyodása miatt egyre többen vannak kitéve ezeknek a daganatos bőrbetegségeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!