Életstílus

2011.12.05. 15:24

Több alvást igényelnek, akik egy adott génváltozatot hordoznak

London, 2011. december 5., hétfő (MTI) - Tízezernél több európai ember génjeinek elemzése azt mutatta, hogy egy bizonyos génváltozattal élő embereknek nagyobb az alvásigényük - idézte egy európai összefogásban készült kutatás eredményét a BBC hírportálja (<a title="Hely megnyitása" href="http://www.bbc.co.uk/" target="_blank">www.bbc.co.uk</a>).

London, 2011. december 5., hétfő (MTI) - Tízezernél több európai ember génjeinek elemzése azt mutatta, hogy egy bizonyos génváltozattal élő embereknek nagyobb az alvásigényük - idézte egy európai összefogásban készült kutatás eredményét a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

    A tanulmányba bevont embereket kikérdezték pihenőnapi alvási szokásaikról, vérmintájukból pedig DNS-elemzést végeztek. Kiderült, hogy minden ötödik európai hordozza az ABCC9 jelű gén egyik változatát, amelynek jelenlétében átlagosan harminc perccel hosszabb volt a résztvevők alvásigénye.

    Jelentős eltérések vannak az emberek alvásigényében, Margaret Thatcher például jól elvolt napi négy órányi alvással, Albert Einsteinnek viszont 11 órára volt szüksége ahhoz, hogy kipihentnek érezze magát. A mostani európai tanulmányhoz az Orkney-szigeteken (Skócia), Hollandiában, Olaszországban, Észtországban és Németországban toboroztak önkénteseket.

    Munkájuk második szakaszában ecetmuslicáknál is megvizsgálták a sejtek energiaszintjének érzékelésében részt vevő ABCC9 gén szerepét a kutatók. Megállapították, hogy azok a muslicák, amelyeknél nem volt jelen a gén, a normálisnál jóval - három órával - kevesebbet aludtak.

    Eddig hat gént találtak, amelyek valamilyen módon kapcsolatban vannak az alvási szokásokkal, tanulmányozásukkal az alvás szabályozási folyamatainak és egészségre gyakorolt hatásának megismeréséhez juthatnak közelebb a szakemberek.

    A tanulmányt szerzői a Molecular Psychiatry című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

-MTI-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!