Életstílus

2016.10.29. 09:27

Egy órával többet alszunk vasárnap, ettől függetlenül utáljuk az átállítást

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A magyarok nagy része inkább megterhelőnek, mint gazdaságosnak tartja az óraállítást.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A magyarok nagy része inkább megterhelőnek, mint gazdaságosnak tartja az óraállítást.

Lehet utálni és elviselni, de szeretni semmiképpen sem: október 30-án, vasárnap ismét óraállítás. Ezúttal éjjel három órakor visszaállítjuk vekkereinket kettőre – ezzel megkezdődik a téli időszámítás.

Fix időszámítás

A legfrissebb felmérések szerint a magyarok nyolcvan százaléka jelenlegi formájában eltörölné az óraátállítást. Az ellenzők táborának kétharmada a fix nyári időszámítás híve, negyedük a télire állna át, míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná, mely szerint a greenwichi középidőhöz nem egy, hanem két órát adna. Az ellentábor válaszadóinak a bosszúság mellett már kára is származott az óramutató kötelező csavargatásából.

Főként kialvatlanságra panaszkodtak, ami akár közúti baleseteket is előidézhet, de sokat a váltáshoz kötik egyes egészségügyi problémájuk megjelenését is. Kellemetlen tünetek leginkább az idősebbeknél, illetve a rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állóknál jelentkeznek. A kisgyermekesek is megsínylik az időzónaváltást, hiszen a nyűgös kicsik a szülők reggeleit is meghatározzák. Ugyancsak panaszkodnak az állattartók, hiszen a jószágok etetési ideje is módosul, illetve a háziállatoknak mind ébredéskor, mind sétáltatáskor igazodni kell az új időszámításhoz.

A többség tehát az állandóságot, vagyis a fix időszámítást támogatná. Az is kiderült a kutatásból, hogy a válaszadók közül csak minden ötödik találta el, mikor alszunk többet és mikor kevesebbet.

Az Európai Parlament október 27-ei plenáris ülése is foglalkozott a tavaszi-őszi óraátállás kérdésével.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!