Életstílus

2017.10.06. 10:19

Sok könny kell a szemnek, hogy elkerüljük a kiszáradását

Nyíregyháza - Ha úgy érzi, mintha homok ment volna a szemébe, csíp és viszket – ez a száraz szem szindróma jele is lehet.

Nyíregyháza - Ha úgy érzi, mintha homok ment volna a szemébe, csíp és viszket – ez a száraz szem szindróma jele is lehet.

Az idén már 13. alkalommal rendezik meg október elseje és 31-e között a látás hónapja programsorozatot, a kampány fókuszában ezúttal a száraz szem hatékony kezelése áll, s az ország több száz optikai boltjában lehet vizsgálatra jelentkezni, ezekben ingyenes látásellen­őrzéssel és szaktanácsadással várják az érdeklődőket.

A könnyfilm védi a szemet a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben is." Dr. Szabó Irén

De mi is a száraz szem szindróma és hogyan kezelhető – kérdeztük dr. Szabó Irén szemészszakorvost, kontaktológust.

– A szemet borító vékony könnyréteg feladata nem csak a nedvesség fenntartása, felelős a szaruhártya oxigén- és tápanyag-ellátásáért és a bekerülő idegentestek eltávolításáért is. A könnyfilm véd a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben, hiánya ezért nem csupán komfortérzetünket csökkenti, de más egészségügyi probléma kockázatát is növeli – foglalta össze a könnyfilm jelentőségét a Szabolcs Optika tulajdonosa.

Kiszárad a szemfelszín

– Minden pislantás a szemen leheletvékony könnyfilmet oszlat el, a száraz szem felületét ezzel simává, tisztává, nyirkossá és a káros anyagoktól mentessé teszi – magyarázta a szakorvos. – Normális esetben percenként 16–18-at pislogunk, de órákon át a monitort vagy a tévé képernyőjét nagyra nyitott szemmel nézve ez a szám a felére csökken, amitől a szem elfárad, a nagyobb párologtatófelület miatt a felszíne pedig kiszárad, ami akár a látóélesség rovására is mehet. Azon túl, hogy ez kellemetlen érzést kelt, égő és fájdalmas tünetei lehetnek, a szem felszínén könnyebben megtapadnak a kórokozók.

– Szemszárazságot okozhat a számítógépek, tabletek és az okostelefonok gyakori használata, de a lakás száraz levegője és a kevés folyadékfogyasztás is – folytatta a lehetséges okok sorolását a szemész. – A szindróma kialakulhat valamilyen betegség hatására, vagy a nőknél menopauza idején. A könnyutánpótlás csökkenésében szerepet játszhat továbbá az idősebb életkor, a klimatizált teremben végzett munka, a negatív környezeti hatás. Napjainkban ez a panasz a lakosság 45–50 százalékát érinti, elsősorban a városi lakosság körében gyakori – mutatott rá a figyelmeztető adatra dr. Szabó Irén.

Táplálkozás és torna

Napjainkban nagyon sokat hallunk az egészséges életmód szerepéről, arra talán mégis kevesen gondolnak, hogy a megfelelő táplálkozás és a vitaminpótlás milyen fontos szerepet játszik a szem egészségének megóvásában.

– A piros bogyós gyümölcsök és a zöld leveles zöldségek, valamint a C-, D-vitamin és Omega3 fogyasztása fontos, ahogy mikroelemeknek, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagoknak is jelentőségük van abban, hogy egészségesek legyünk, és a szemünkért is sokat tegyünk – hangsúlyozta a szakorvos.

A számítógép előtt ülve órákig egyetlen pontot nézünk, ennek következtében egyes szemizmok elfáradnak, a többi ellazul, ez az egyenetlenség kellemetlen diszkomfortérzést okozhat, ami ellen szemtornát is javasolnak a szemészek.

– Rendszeres időközönként álljunk fel a monitor elől, négy vagy öt nyomtatott nagybetűt írjunk le a tekintetünkkel, utána csukjuk be a szemünket, lazítsunk pár percet. Ez egy egyszerű, mégis hatékony és jótékony tevékenység, de figyeljünk rá, hogy naponta legalább 2-szer, 3-szor megpihenjünk és pihentessük a szemünket is – tanácsolta dr. Szabó Irén.

Fontos, hogy legalább kétévente mindenképp elmenjünk egy szemészeti szak- és szűrővizsgálatra, mert ennyi idő alatt változhat a fénytörési hiba. Gyermekek, „szemigényes” munkát végzők, magas vérnyomással, cukor- vagy autoimmun-betegséggel élők pedig évente vegyenek részt a szemorvosi vizsgálaton.

KM-BM


A műkönny segíthet, táplálja a sejteket

Sokat segíthet a komfortérzetünk növelésében a műkönny-cseppek használata. Ez egy sűrű, viszkózus anyag, ami bevonja a szem felszínét, részben fizikai védelmet ad, ennek köszönhetően nem szárad ki a szem, másrészt a műkönny optikai javítószerepet is betölt, mert egységes, sima felszínt biztosít az egyenletlen szaruhártyafelszínnek, ezért jobban látunk tőle. A műkönny-

csepp a könny­höz hasonló összetételével fenntartja a ­könny természetes funkcióját, védi és táplálja a száraz szem miatt károsodott sejteket.

– Ha a műkönny használata során továbbra is észlelik a szúró, égető érzést és megmarad a szemviszketés, vagy olyan érzés, mintha homok került volna a szembe, esetleg idegen test (szempilla) lenne benne, nagyon fontos, hogy szakember derítse ki, milyen más ok állhat a száraz szem szindróma hátterében – nyomatékosított a szakorvos.


[related-post post_id="3640134"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!