Életstílus

2019.01.09. 11:36

Istenben hinni, az orvosban bízni kell

Mándok - Sok butaságot etetnek meg velünk az életmód-tanácsadók – derült ki dr. Papp Lajos szavaiból.

Mándok - Sok butaságot etetnek meg velünk az életmód-tanácsadók – derült ki dr. Papp Lajos szavaiból.

„Az életem szolgálat. Szolgálni az embert, szolgálni a betegeket. Teremtőtől kapott hittel, a krisztusi szeretet jegyében gyógyítani. Több évtizedes kutatói és klinikai tapasztalataimat, tudásomat kívánom ötvözni a holisztikus gondolkodással és az elfelejtett, évezredes népi bölcsességekkel. Gyógyítani szívvel-lélekkel szívet, lelket, testet. ” – olvasható az ismert és elismert szívsebész, dr. Papp Lajos hitvallása, küldetése a honlapján. Minderről személyesen is meggyőződhettünk, mikor is az emeritus professzor a mándoki református templomban osztotta meg tapasztalatait a hallgatóságával. Érintette korunk szociológiai, kulturális és egészségügyi problémáit is, a megoldásokat részben orvosi kutatások alapján, illetve a költészet gazdag példatárából (például Túróczi Zoltán verséből) merítve mondta el.

– Ősrobbanás vagy teremtés útján létezünk? Én abban hiszek, hogy a Teremtő alkotott meg minket, és ­megbízott minket, embereket, hogy ápoljuk, szépítsük, óvjuk a teremtett világot. Sajnos, nem ezt tesszük – kezdte ­előadását dr. Papp Lajos.

– Hét és fél ­milliárdan élünk a Földön, s hiszem, hogy minden ember egyformán fontos a Teremtőnek, aki szabad akaratot adott nekünk, ami által eldönthetjük, milyen úton haladunk, mit teszünk vagy éppen nem teszünk – folytatta.

A szív titka

A professzor elmondta: műtétei során mintegy ötezer emberi szívet tartott a kezében. Szívünk a fogantatás utáni 3. héttől már pulzál, s életünk végéig dobog. Egy év alatt 50 milliószor húzódik össze, pihenni csak egy-egy dobbanás között van ideje, ezért is kellene nagyon vigyázni rá, például azzal, hogy feleslegesen nem bosszantjuk fel önmagunkat, illetve másokat. – Kezdő orvos koromban igen gyakori volt a szívműtéti elhalálozás hazánkban, minden negyedik beteget elveszítettünk, a kutatómunkám és az állatkísérleteim azonban rávilágítottak, hogy a szív megfelelő hűtése és visszamelegítése jelentősen csökkenthető a szívhalálozások aránya – emlékezett vissza dr. Papp Lajos, majd őszintén beszélt arról, mennyire nehéz volt megbirkóznia a betegei elveszítésével annak ellenére, hogy mindent megtett a gyógyulásuk érdekében.

Az egész világra kiterjedő szabadság, a globalizmus kapcsán megjegyezte: Isten nem véletlenül adott törvényeket az emberiségnek, ezeket be kellene tartani az élet minden területén. – Istenben hinni, az orvosban bízni kell! De vajon minden alkalommal bölcs tanácsokkal látnak el minket a „szakemberek”? – tette fel a kérdést hallgatóságának.

Kell egy nap diéta

– A testünk védekező rendszere kezdettől fogva ráksejteket hordoz, amelyekkel az erős immunrendszer képes elbánni, csakhogy a mai világban rengeteg káros anyaggal bombázzuk a szervezetünket, sokat és rossz időpontokban eszünk, s nem tartunk hetente egy „koplaló napot”, pedig kellene!

– Reggelizz, mint a király, ebédelj, mint a polgár, vacsorázz úgy, mint a koldus! – szól a mondás, ami voltaképpen nagy butaság. Én szerény reggelit, nyugodt ebédet javaslok 1 óra sziesztával, majd este 17-18 óra körül vacsorázzunk meg rendesen. Ne feledjük a heti 1 nap diétát és a rendszeres mozgást se, hogy a kalóriabevitel és annak elégetése egyensúlyban legyen!

– Igyunk rengeteg folyadékot, nyáron minimum 2-3 liter vizet! – harsogják a tévében, rádiókban. Aki kint dolgozik a tűző napon, tegyen így, mások csak annyit kortyoljanak, amennyi a szomjukat oltsa! Bátran fogyasszanak megfelelő mennyiségű sót a magas vérnyomással küzdők is, hiszen éppen a só hiányától emelkedhet meg a vérnyomásuk! És ha nem szeretnénk, hogy egy társaságban ránk süssék a sótlan jelzőt, hát szórjunk az ételünkbe egy kicsit, amerikai tudósok megállapították ugyanis: a só az örömhormon termeléséhez is elengedhetetlen.


Túróczy Zoltán: Tanács

Ma még Tied körülötted minden,

Adhatsz belőle, adj hát, kinek nincs,

Mert jön egy nap, talán nemsokára,

S kihull kezedből minden földi kincs.

És nem lesz tied többé semmi sem.

Tollad, virágos párnád másra vár,

Mit maga köré épített egy élet,

Nem lesz több mint összeomló kártyavár.

Ma szólhatsz még jóságos, meleg szóval

Testvéredhez, ki szenved, szomorú,

Vigaszt hoz szavad zengő muzsikája,

S tán rózsát hajt egy töviskoszorú.

Hajolj hát hozzá, amíg beszélsz,

Harmatként hulljon szerető szavad,

Mert jön egy nap, hogy elnémul az

ajkad

És soha többé szóra nem fakad.

Ma kezed még erős, a lábad fürge,

Szolgálhatsz szegényt, árvát, beteget,

Ma törölhetsz verejtéket, könnyet:

Óh, most segíts, ha teheted!

Mert jön egy nap, hogy kezed mozdulatlan,

Mindegy, hogy ősz lesz, tél, vagy koranyár,

Mert nincs több időd, s amit meg nem tettél,

Azt nem teszed meg többé soha már.

De ma még Tied körülötted minden,

És adhatsz... Adj hát annak, kinek nincs!

Hisz jön egy nap, talán nemsokára,

S kihull kezedből minden földi kincs.

Csak az lesz Tied, amit odaadtál,

Csak az, mi minden kincsnél többet ér:

A tett, a szó, mit szeretetből adtál,

Veled marad, s örökre elkísér...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!