Életstílus

2019.02.10. 08:50

Hasznos és időszerű kiskerti teendők

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A cserjék és örökzöldek trágyázását február második felében kell elkezdeni.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A cserjék és örökzöldek trágyázását február második felében kell elkezdeni.

A lombhullató cserjék és fák szunnyadó állapotban jól viselik ezt a hideg hónapot, de ha kirügyeznek, akkor az végzetes is lehet a számukra. Az olyan fákat, amelyek tavaly ősszel nem voltak elég tápanyaggal ellátva, úgy pótolhatjuk, hogy 2,5–5 centiméter nagyságú lyukakat fúrunk 60 centiméterre a csepegtetővonal körül, és megfelelő mennyiségű növénytáppal töltjük meg. A jó komposztból készült talajtakaró is nagyszerű segítség a fák számára.

A cserjék és örökzöldek trágyázását február második felében kell elkezdeni. Az örökzöldek, a tűlevelűek, a széles levelű örökzöldek, a rododendronok, az azáleák és a kaméliák táplálásához savas típusú rododendron-műtrágyát használjunk. A rózsákat és lombhullató cserjéket és fákat a minden célra megfelelő műtrágyával kell táplálni. Ha száraz műtrágyát használunk, vigyázzunk, hogy alaposan öntözzük meg a növényeket.

Nem fognak virágozni

A nyáron virágzó cserjéket most metsszük meg, de vigyázzunk, mert a tavasszal hajtó fajták már ősszel kirügyeztek, és ha megmetsszük őket, nem fognak kivirágozni. Az aranyvesszőt, a gyöngyvesszőt, a madárbirset és más tavasszal virágzó cserjéket kicsit később kell megmetszeni, miután már elvirágoztak. A metszés által szebb alakja lesz a növénynek és kinyitja a növény középső részét, hogy jobban keringhessen közte a levegő és a napsütés. Metszéskor mindig az elhalt, elrothadt vagy letört ágakat vágjuk le először.

Nyessük le az olyan ágakat, amelyeket a tél megrongált. Ebben a hónapban ültessük a sásliliomot, a nagy szívvirágot és az árnyékliliomot. A lombhullató kúszónövényeket, mint például a jerikói loncot meg kell metszeni és formázni. Az évelő növényeket szét kell választani, és fel kell költöztetni, amíg új hajtásokat hoznak. Ellenőrizzük, hogy az olyan növényeink, mint a fukszia és a vadmuskátli ne száradjanak ki. Ha szükséges, enyhén öntözzük meg őket. Ha a nyáron nyíló gumós növények nagy melegnek vannak kitéve, elkezdhetnek kirügyezni. Nagyon szárazon és 7 °C fok alatt kell tartani őket. Ha túlságosan kiszáradnának, tegyük őket nyirkos tőzegtelepre, de azért tartsuk hűvösen!

Bent kezdjük el

Ha lobéliát, kék bojtocskát, verbénát, petúniát, meténget vagy más hasonló növényt szeretnénk ültetni, először bent kezdjük el a magok ültetését a hónap vége felé. A futórózsák, a gyümölcsfák és a zöldségek tavalyi összegubancolódott hajtásait vágjuk le. A növekedés időszakában, főként virágzáskor és a lomb növekedéskor, a gumós növényeket rendszeresen kell locsolni. Ügyeljünk, hogy a virágra és a lombozatra ne kerüljön víz.

Forrás: Edenkert.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!