reflux

2019.08.19. 16:16

Diétával tehetünk a tünetek ellen

Tévedés azt hinni, hogy csak a gyógyszeres kezelés jelenthet megoldást, hiszen néhány könnyű diétás alapelv betartásával a panaszok enyhíthetőek vagy akár meg is szüntethetőek.

Forrás: Shutterstock

A mindmegette.hu arról ír, hogy az étkezések utáni égő gyomor érzése kellemetlen probléma, melynek hosszú távon komoly egészségügyi hatása lehet.

Fülöp Lili, dietetikus 4 tippje a refluxos tünetek enyhítésére:

Sokszor keveset!

A napi többszöri kis étkezések kevésbé terhelik meg a gyomrot, nem okoznak olyan nagymértékű gyomorsav-elválasztást, mint a nagy, kiadós étkezések. Négy-ötszöri étkezéssel a nap során jól elosztva biztosíthatjuk a kisebb terhelést, megszüntethetjük a feszítő nyomást a gyomorszáj környékén.

Túlzások nélkül, csak mértékkel!

A túl csípős, túl édes, túl zsíros ételek nem barátai a refluxnak, ugyanis a savtermelést fokozzák, illetve irritálják a nyálkahártyát, így fogyasztásukat minimalizálni kell. Ha a nyálkahártya sérül, védekező, savsemlegesítő szerepe is csökken, amely tovább fokozza a kellemetlen panaszokat. Különböző zöldfűszerekkel helyettesíthetjük a csípős fűszereket, ilyen például a petrezselyemzöld, a babérlevél, a rozmaring, a majoránna, a bazsalikom vagy a kakukkfű.

Magas fehérje- és rost-, alacsony zsírtartalom!

Az étrend alapját a jó minőségű, zsírszegény fehérjeforrások képezzék, mint például a baromfi húsok (bőr nélkül) vagy a halak (hering, keszeg). Az alacsony zsírtartalmú tej savsemlegesítő hatással bír, de nagymértékű fogyasztása már nem ajánlott. Az élőflórát tartalmazó joghurt és kefir viszont kifejezetten pozitív hatást gyakorol reflux esetén.

A magas rosttartalmat a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék képviselik a diétában, de itt is vannak kivételek! Panaszt okozhatnak a citrusfélék, almafélék, a paradicsom, káposztafélék, és a hagymafélék, de sok esetben az ételkészítés módja is számít! A nyers zöldségek párolva készítve például már kevésbé okoznak problémát. A burgonya, sütőtök vagy a sárgarépa fogyasztása savlekötő hatása miatt előnyös a refluxos problémák esetén.

Csak okosan az élvezeti szerekkel!

Az alkohol, a kávé, a dohányzás, a szénsavas üdítőitalok, de sajnos még a csokoládé is fokozzák a savtermelést és károsítják a nyelőcső nyálkahártyáját, fogyasztásuk nem ajánlott. Fogyasszunk helyettük gyógyteákat, zöld teát, esetleg koffeinmentes kávét. A magas folyadékfogyasztás elengedhetetlen, de figyeljünk rá, hogy a vízivás inkább étkezések között és ne étkezéshez kötötten történjen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!